CE Oltenia, acoperit cu contracte de energie și anul viitor. Uimirea lui Ciurel!

Complexul Energetic Oltenia are acoperire cu contracte nu doar până la sfârșitul acestui an, ci și în prima jumătate a anului viitor. Mai multe astfel de contracte au fost puse gaj la bănci. Fostul director Laurențiu Ciurel scrie pe blogul său că „lunile aprilie și mai erau până acum catastrofale datorită hidraulicității, datorită zăpezilor topite care ajungeau în lacuri și râuri”.

Cele mai multe dintre contractele de furnizare a energiei sunt folosite pentru garantarea creditelor luate de companie. Astfel, cinci dintre contracte au fost folosite pentru completarea garanţiilor la linia de credit de 70 de milioane de lei deschisă în 2013 la Banca Transilvania. Este vorba de trei contracte cu GEN-I trgovanje, în valoare de peste 56 de milioane de lei, valabile până în ianuarie-februarie anul viitor, de un contract cu SC Curent Alternativ de 6.260.760 lei valabil până la sfârșitul anului și un contract cu Nova Power&Gas în valoare de 12.271.089 lei valabil până la sfârșitul anului.

Facilitatea de credit de la Raiffeisen Bank este garantată cu contracte de energie valabile până în luna mai a anului viitor. Contractele sunt încheiate cu E.ON Energie România și Electrica Furnizare SA, totalizând peste 57 de milioane de lei.

Ciurel, uimit de schimbările din piață

Fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, se declară uimit de schimbările din piața de energie, fiind obișnuit ca în aceste perioade cu hidraulicitate mare să nu fie vânzare de energie termo. „Este halucinant ce se întâmplă în Sistemul Energetic în aceasta primă jumătate de an. După șocul datorat lipsei combustibilului de iarna trecută, adică apă si cărbune, când regenerabilele și-au demonstrat inutilitatea în momente de criză, megawatt-ul autohton a ajuns la 150 de euro în ianuarie și februarie. Suntem în mai și lucrurile se complică. (...) Prețurile la energie sunt aproape zilnic peste 200 RON. Pentru cărbunari înseamnă mană cereasca. Însă zilnic, la vârf de sarcină importăm 1000 de MWh cu 45 de euro/MWh, iar când bate vântul se exportă toată energia eoliana cu 2 euro/MWh. Pentru că aceasta încă e subvenționata la greu de dvs. și de CEO. Nu s-a schimbat nimic. Lunile aprilie și mai erau până acum catastrofale datorita hidraulicității, datorită zăpezilor topite care ajungeau în lacuri și râuri”, a scris Ciurel pe blogul său, într-un articol în care face referire pe larg la faptul că nu se produce suficient cărbune, iar grupurile energetice nu sunt în cea mai bună stare.

Vizualizări: 5,440

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: