CE Oltenia, concedieri și angajări în 2018

Șeful de Resurse Umane de la Complexul Energetic Oltenia, Sorin Olaru, a spus că societatea are mai multe variante de buget pentru anul 2018. Cea mai agreată pe plan local este cea care să prevadă atât concedieri la cerere, cât și angajarea de absolvenți de școli profesionale. Olaru a precizat, într-un interviu la TV Sud, că acționarii vor fi cei care vor lua decizia finală.

Rep.: Ce va aduce anul 2018 salariaților CE Oltenia?

Sorin Olaru: Pot exista trei variante de buget pe 2018, două sunt deja certe. Este vorba despre varianta de buget cu zero concedieri, având în vedere producția contractată de energie pentru anul viitor, avem varianta în care mergem pe planul de disponibilizare deja aprobat, cu 700 de concedieri, și avem o legislație care e valabilă până la sfârșitul anului 2018 în ceea ce privește protecția socială a salariaților concediați de la Complexul Energetic Oltenia. Nu toate societățile comerciale din România sunt incluse în această formă de protecție socială. Ar fi păcat ca această protecție socială să nu poată fi utilizată în acest an, în situația în care există salariați care au mai puțin de trei-patru ani până la pensie și ar opta pentru o încetare a raporturilor de muncă. Există situații în care din motive de sănătate solicită încetarea raporturilor de muncă.

Rep.: Credeți că vor mai fi cereri în acest sens?

S.O.: Vreau să vă spun că anul acesta, după ce s-a terminat programul de disponibilizare, au mai fost depuse cereri, salariați care voiau să înceteze raporturile de muncă, evident beneficiind de această protecție socială.

Rep.: Deci a doua variantă de buget prevede concedieri, dar numai la cerere.

S.O.: Programul de restructurare este aprobat cu etape până în 2020. Pentru anul 2018 sunt prevăzute 700 de concedieri. O variantă de buget vizează și această cifră, însă salariații care vor fi incluși în acest plan de disponibilizare vor fi cei care vor îndeplini criteriile convenite de administrație cu sindicatele. La noi niciodată nu s-a făcut un plan de disponibilizare fără să existe un acord semnat cu sindicatele, nu doar o consultare cum spune legea.

Rep.: A treia variantă care este?

S.O.: A treia variantă, mai optimistă, este cea referitoare la angajarea unor tineri absolvenți de liceu sau școli profesionale. Avem o prevedere cum că salariații care au anumite afecțiuni au recomandarea medicului pentru schimbarea locului de muncă. Dacă nu le putem oferi un loc care să fie compatibil cu starea de sănătate, pot opta pentru renunțarea la raporturile de muncă cu CE Oltenia și angajarea unui membru al familiei. În general este vorba de băieți tineri, e un avantaj și pentru companie, e un lucru favorabil și pentru familia respectivă. O să încercăm anul viitor să creăm posibilitatea unei astfel de situații nu doar pentru salariații cu afecțiuni medicale, ci și pentru cei care au o anumită vârstă, pentru femei, pentru că munca în carieră nu e ușoară.

Rep.: În funcție de ce va fi aleasă varianta de buget?

S.O.: Până la urmă varianta va fi cea care va trece de Consiliul de Supraveghere și de Ministerul Energiei, acționarul nostru principal. Vor fi discuții și cu organizațiile sindicale, și cu acționarii, vom ști până la sfârșitul anului.

Rep.: Dvs. ce variantă credeți că este mai bună?

S.O.: Este evident că societatea are nevoie de întinerirea forței de muncă. În plus, ar fi păcat ca salariații să nu beneficieze de acea ordonanță 36 valabilă și anul viitor, așa că o combinație a celor două variante ar fi cea mai bună. Adică plecări la cerere și angajarea unor tineri absolvenți.

Vizualizări: 4,723

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: