CE Oltenia, obligat să comunice din ce unităţi face concedieri

Complexul Energetic Oltenia trebuie să transmită la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj noi clarificări legate de disponibilizările pe care vrea să le facă începând cu luna august. Cei de la agenţie spun că CE Oltenia trebuie să transmită concret, pe fiecare subunitate şi sucursală, câţi angajaţi concediază colectiv. Aceste clarificări trebuie transmise cu circa o lună înainte de emiterea deciziilor de concediere.

CE Oltenia a notificat AJOFM Gorj, în data de 10 iunie, legat de intenţia de a disponibiliza 2000 de salariaţi începând cu 1 august. Administraţia a comunicat că 1332 din cei vizaţi provin din activitatea minieră, 421 din activitatea energetică, iar 247 din alte activităţi. Cei de la AJOFM Gorj spun că CE Oltenia are termen pentru a le transmite noi clarificări. "Noi aşteptăm clarificări în continuare de la dumnealor. S-au aşezat la masa tratativelor, sindicatele cu conducerea companiei, pe noi va trebui să ne înştiinţeze cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de emiterea deciziilor de concediere pentru a putea să le oferim serviciile de pre-concediere", a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.
Cei de la Agenția de Șomaj spun că vor să știe exact numărul de persoane de la fiecare unitate pentru a ști exact unde vor organiza și câte persoane vor fi prezente la acțiunile pe care le vor desfășura în cadrul serviciilor de pre-concediere.
Practic, cei de la AJOFM Gorj vor merge la fiecare punct al CE Oltenia pentru a-i informa pe viitorii concediaţi privind prevederile legale referitoare la protecția socială a șomerilor, pentru a le explica perioada pentru care vor beneficia de șomaj, cuantumul, modul de calcul al șomajului, al venitului de completare. De asemenea, acestora le vor fi prezentate locurile de muncă vacante la nivel de județ și în străinătate. "Vrem să identificăm și puncte de vedere ale persoanelor care urmează să fie concediate, eventuale programe de formare profesională pe care și le-ar dori și, dacă vom identifica persoane care își doresc o repartiție pe locurile de muncă vacante pe care le avem în baza de date, le vom emite repartiții după momentul în care îi vom înregistra", a precizat directorul AJOFM Gorj, Romeo Chiriac.
Şeful AJOFM Gorj a explicat că aceste concedieri nu pot fi făcute în lipsa hotărârii de Guvern privind venitul de completare, dar și că CE Oltenia are la dispoziție maximum 90 de zile să facă aceste concedieri colective după apariția hotărârii.

Vizualizări: 6,645

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: