CE Oltenia revine pe pierdere în trimestrul II din 2017

Ultimul comunicat al CE Oltenia nu este despre rezultatul financiar pe 2016, demersurile pentru exproprieri, pentru modernizarea grupului 5, concedieri, despre noua organigramă a societății și nici despre o analiză a ceea ce a lăsat în urmă, din punct de vedere tehnic, funcționarea continuă în ultimele luni, ci despre faptul că presa nu mai scrie că CEO a asigurat siguranța sistemului energetic în perioada geroasă. CE Oltenia vrea să atragă atenția că, după ce a dus greul, este din nou lăsat  să se afunde, dar dă vina pe presă. După un final și început de an foarte bune, compania estimează că va fi din nou pe minus.

 „În toată această perioadă cu condiții meteorologice extreme, Complexul Energetic Oltenia a fost unul dintre pilonii importanți care au susținut Sistemul Energetic National“, spune CEO într-un comunicat de presă, menționând că a vândut transparent și concurențial. Nu pot fi uitate bâlbele legate de stocurile de lignit, care au fost și nu prea au fost. Salariații CEO au făcut eforturi la temperaturi la care în mod normal utilajele sunt oprite, pentru a încărca și descărca vagoanele de cărbune. Din cauza acestor bâlbâieli, rolul salvator al termocentralelor pe cărbune a fost șifonat, chiar dacă lignitul a menținut siguranța sistemului. 

 CEO ceartă pe cine nu trebuie

Deși ultimele luni au fost bune pentru companie, din punctul de vedere al prețurilor la energie, compania tot va avea pierdere de peste 100 de milioane de lei. În 2016, pierderea a fot de 960 de milioane de lei. La CEO, performanța managementului se măsoară în funcție de cât de mică e pierderea, nu cât de mare este profitul.

CE Oltenia atrage atenția că, după trecerea iernii, lucrurile revin la normal, adică vânzări puține, prețuri mici, costuri mari. Pierderi. Compania acuză presa că uită eforturile pentru a livra energie în iarnă, considerând că și astăzi ăsta mai este un subiect. Pe trimestrul II, CEO va fi pe pierdere. „Dacă în prima lună a anului, prețurile pieței au valori crescute, pentru rezultatul financiar al CE Oltenia la nivelul întregului an, acest aspect are un impact nesemnificativ în comparație cu pierderea care se înregistrează in trimestrul II al anului, ca urmare a scăderii consumului, cotei de piață a energiei pe bază de cărbune (până la 15%, față de 30% în perioada de vârf de iarnă), precum si a prețului energiei pe piața. În trimestrele II si III, producătorii de energie pe baza de cărbune nu se mai află în atenția presei, eforturile făcute de aceștia pentru menținerea siguranței energetice a SEN in perioada de iarna sunt uitate, iar pierderile pe care le înregistrează ca urmare a reducerii preturilor pe piețe, in condițiile creșterii producției hidro și regenerabile, nu mai prezintă interesul opiniei publice“, susține CEO.

Compania atrage atenția că trebuie să investească mulți bani în programele de mentenanță, pentru a putea face față cererii iarna viitoare sau când e secetă. „CE Oltenia trebuie sa efectueze lucrări de întreținere care să asigure starea tehnică normală de funcționare a grupurilor energetice si a capacităților miniere, veniturile necesare programelor de mentenanța și investiții situându-se la un nivel minimal“.

PREȚURI

„Producătorii de energie pe bază de cărbune, având cele mai mari costuri de producție, nu pot avea beneficii mari, în comparație cu ceilalți jucători din piața care au costuri de producție mult mai mici, nici în perioada in care prețurile cresc“, susține CE Oltenia, o afirmație care nu are legătură cu presa, ci eventual cu politicile guvernamentale și ale managementului.

Vizualizări: 1,248

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: