Ce vor face Pandurii fără banii de la CEO!

Cea mai mare problemă a pandurilor nu e lipsa terenului de antrenament de care aceştia se plâng în ultimele zile. Şi nici dacă s-ar antrena cu găini şi gâşte pe teren nu ar fi o problemă reală. Problema care ar trebui să le dea de gândit este una mult mai gravă, pe care antrenorul Edi Iordănescu a amintit-o în treacăt, deşi ar fi prima care ar necesita rezolvare urgentă. Aceea a finanţării clubului, care pe preşedintele Narcis Răducan nu pare să îl preocupe nicidecum, acesta fiind ocupat doar cu risipirea banilor clubului.

Aflat la Paris la o adunare generală a unei organizaţii de cluburi din Europa, Răducan nu ştie probabil că la Târgu Jiu s-a aflat Corpul de Control al primului ministru, care a verificat printre altele şi finanţarea clubului Pandurii de către CEO. Coroborat acest control cu ultima referire a ministrului energiei Victor Grigorescu la sponsorizările acordate de marile companii de stat şi încărcarea schemelor de personal ale acestora, la Pandurii nu se întrevede nici un viitor în ceea ce priveşte finanţarea, fiind posibilă reducerea acesteia, în cel mai bun caz, sau tăierea definitivă. Întrebarea e dacă are conducerea clubului din Târgu Jiu soluţii în acest ultim caz, pentru că deocamdată nu pare deloc preocupată decât de asigurarea de condiţii de patru stele, inclusiv la antrenamente.

Tot cu mâna întinsă la finanţatori
Nu mai este un secret că Pandurii a început anul cu mari probleme financiare. Iordănescu a dezvăluit acum că jucătorii au fost la un pas de a-şi depune memorii pentru a pleca de la echipă. Cum nu s-a mai găsit nici un binevoitor printre acţionari care să împrumute clubul, conducătorii s-au uitat lung după banii de la LPF din drepturi tv care au venit foarte târziu şi au tot făcut solicitări la toţi finanţatorii să le vireze în conturi contribuţia pe acest an. Doar unul dintre acţionari a reuşit să facă un efort la început de an pentru ca echipa să poată pleca în cantonamentul din Spania şi să se plătească un salariu către jucători. „Salut caracterul jucătorilor pentru ce s-a întâmplat în perioada de iarnă. Au fost nişte datorii către ei, restanţe financiare destul de mari care depăşiseră trei luni de zile. Scăpase un pic de sub control situaţia şi exista teoretic riscul ca jucătorii să devină liberi de contract, ceea ce ar fi însemnat o dramă pentru că vorbim de patrimoniul acestui club. Am reuşit împreună cu preşedintele clubului să ţinem grupul unit, au răspuns pozitiv şi s-au pregătit foarte bine şi nu au ţinut cont de aceste probleme financiare. Au reuşit să achite un salariu şi s-a ameliorat situaţia, după care au venit banii de pe Marko Momcilovici de la Steaua şi s-a mai achitat un salariu”, a explicat acum Iordănescu situaţia de la începutul anului care s-a rezolvat doar parţial pentru că acum jucătorii au din nou două luni restanţe la salarii.

Banii de la LPF s-au şi terminat
O soluţie de finanţare pentru un club mic este partea din drepturile tv care este achitată anual de Liga Profesionistă. Dar aceasta nu este o soluţie şi pentru Pandurii care, având contracte mari de achitat către jucători şi conducători, a şi terminat a doua tranşă de bani din drepturile tv în mai puţin de 15 zile după cum a explicat antrenorul Iordănescu: „Au venit şi banii de la Ligă care, din păcate, au trebuit redirecţionaţi, din ce am înţeles, către datorii mai vechi. Banii aceia totuşi au fost produşi de jucători prin rezultate, vorbim de banii care s-au luat în funcţie de locul pe care am terminat sezonul trecut, dar nu au reuşit să fie direcţionaţi către jucători. Ne-am salvat însă când au intrat banii de la Steaua şi ne-am mai liniştit un pic. În momentul de faţă suntem la 4-5 zile de redebut în competiţie şi ne apropiem din nou de două luni de restanţe. Băieţii nu dramatizează, dar nu vă ascund că există o stare de nelinişte în cadrul grupului”.
Concluzionând, cu tranşa din drepturile tv de 600.000 de euro plus cei 250.000 de euro de la Steaua pentru transferul lui Momcilovici şi contribuţia unuia dintre finanţatori, Pandurii au dat gata într-o lună peste un milion de euro. Şi dacă vor continua în acest ritm nici cu finanţare de la CEO nu o pot scoate la capăt în sezonul actual.

Iordănescu vrea sprijin moral şi financiar
Referindu-se la jucătorii săi, Iordănescu spune că a simţit ce vor aceştia şi că ar fi de ajuns o asigurare verbală că va exista finanţare pentru ca aceştia să plece la meciuri cu un moral mai bun. „Tot ce ei doresc este ca să fie asiguraţi din punct de vedere verbal, să simtă sprijin, să simtă că Pandurii este sprijinită în continuare financiar şi nu există riscul ca să se intre în imposibilitate de plată şi că ei în continuare pot să îşi facă munca aşa cum trebuie”, a spus acesta cu gândul la vizitele pe care primarul florin Cârciumaru sau Ion Călinoiu le făceau în vestiarul echipei deseori şi care acum s-au rărit.
Nici nu e greu de înţeles de ce, pentru că oficialii nu au cum să dea nici o asigurare, fiind acţionari minoritari la club. În plus imaginea Târgu Jiului a fost serios şifonată în presa centrală prin declaraţiile unor jucători care primesc sute de mii de euro pe an de la Pandurii. În final, văzând disputele care au loc între membrii AGA prin intermediul presei, Iordănescu a cerut unitate între cei care susţin echipa pentru a avea parte şi de respect: „Dacă aici nu există respect şi nu există apreciere şi susţinere, atunci să nu aveţi pretenţia ca cineva din afară să vă respecte sau să vă aprecieze mai mult. Primii care trebuie să susţină această echipă şi să fie uniţi sunt cei care au forţa să ajute această echipă. Să lăsăm orice fel de orgoliu şi orice fel de ambiţie la o parte şi să susţinem Pandurii să facă o mare performanţă!”
AVERTISMENT
Ministrul energiei Victor Grigorescu a avertizat recent companiile de stat să renunţe la sponsorizări şi salarii mari şi să reducă schema de personal: "În întreprinderile care trec prin perioade dificile (insolvenţă, pierderi financiare mari), primii care trebuie să-şi reducă salariile, să renunţe la avantaje financiare, sunt directorii şi consilierii acestora. Celor care se concentrează să-şi aprobe cumpărarea de maşini scumpe, sponsorizări fără rost în timp ce întreprinderea trimite oameni în şomaj, le atrag atenţia că aşa ceva nu vom tolera". Avertismentul vine după ce Corpul de control al premierului a verificat cheltuielile CE Oltenia pentru cluburile sportive.

Vizualizări: 2,259

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: