Cea mai bună imagine cu nebuloasa Orion

Marea nebuloasă Orion și "stelele-bebeluș" ale sale au fost fotografiate de pe Terra, de la o distanță de 1.350 de ani-lumină. Spectaculoasa imagine a acestei "pepiniere" de stele a fost publicată joi de Observatorul European Austral (ESO), informează AFP.

Imaginea a fost captată de Very Large Telescope (VLT), administrat de ESO, aflat la altitudinea de 2.600 de metri, în Chile.

Extrem de detaliată, fotografia va permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine modul în care se formează aceste nebuloase — nori de sute de mii de stele care populează galaxiile.

Cercetătorii au putut deja să calculeze masa și vârsta stelelor din imagine. Spre marea surpriză a lor, datele au dezvăluit trei grupe de stele cu vârste diferite. "Calitatea incredibilă a imaginilor a dezvăluit fără niciun dubiu că există trei populații distincte de stele în părțile centrale ale lui Orion", a declarat Giacomo Beccari, unul dintre cercetătorii de la ESO.

Situată în galaxia noastră — Calea Lactee — nebuloasa Orion este cea mai apropiată "fabrică de stele" în raport cu Terra.

Descoperită în secolul al XVII-lea, ea este alcătuită din gaze și praf interstelar, luminate de roiuri stelare calde și masive. Nebuloasa Orion se întinde pe o suprafață de 30 de ani-lumină.

Vizualizări: 418

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: