Centru medical cu lift şi spaţii verzi în loc de acoperiş. Unde va funcţiona! 

Un centru de permanenţă modern va fi realizat la Peştişani, chiar în centrul comunei, la drumul naţional. Este vorba de o investiţie de peste 5 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din fonduri guvernamentale. Clădirea va fi dispusă pe două niveluri şi va fi prevăzută cu lift. Centrul medical nu va avea acoperiş, ci… spaţii verzi.

În comuna Peştişani funcţionează deja un centru de permanenţă, dar într-o clădire închiriată de la o persoană fizică. Acest centru deserveşte atât locuitorii din Peştişani, cât şi din comunele învecinate. Aici activează medicii de familie din zonă, care asigură permanenţa 24 de ore din 24.  

„Noi vrem să dezvoltăm, să realizăm un centru de ultimă oră, modern, dotat cu ceea ce înseamnă unitate cât de cât spitalicească. Ca şi construcţie, constă în demisol, parter şi două etaje. La demisol avem şase locuri de parcare pentru personal, avem spaţiu pentru ambulanţă, camera centralei, spaţii administrative. La parter avem farmacie cu magazie, cabinetele medicilor de familie, spaţiile de tratament de urgenţă de unde preia ambulanţa pacienţii. La etaj avem cabinet cu ecograf, EKG, ORL, stomatologie, kinetoterapie pentru cei care au nevoie de proceduri kineto. Va fi dotat şi cu o sală de recuperare”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Investiţia va fi realizată cu fonduri guvernamentale, asigurate prin Ministerul Dezvoltării. Centrul va fi realizat în centrul comunei, pe amplasamentul unei clădiri a primăriei ce va fi pusă la pământ. „O construcţie modernă. Am încercat să păstrăm arhitectura din zonă la faţadă. Va fi o acoperire fără acoperiş, deasupra vom avea spaţii verzi. Vom avea lift, pentru persoanele cu dizabilităţi. Numai dotările medicale sunt de peste 1,1 milioane lei. Investiţia în totalitate este de 5,3 milioane lei. Urmează să semnăm contractul, să scoatem la licitaţie lucrările”, a mai spus primarul din Peştişani.  

Lucrările ar putea începe chiar din vară, dar totul depinde de cum va decurge licitaţia. În noul centru medical vor desfăşura activitate medicii de familie din localitate, dar şi medici specialişti. Clădirea va fi pusă la dispoziţia acestora contra-cost. Cabinetele medicale vor fi complet dotate, iar cheltuielile cu personalul centrului vor fi decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate. Clădirea va fi dotată cu sistem de încălzire şi aparate de aer condiţionat, cu spaţii de aşteptare şi grupuri sociale pe fiecare nivel. Primăria asigură o cofinaţare de circa 500 mii lei. O parte din bani au fost cheltuiţi pentru realizarea studiului de fezabilitate, iar restul vor fi folosiţi pentru avize şi autorizaţii. De acest nou centru medical vor beneficia şi cetăţenii din localităţile învecinate, Tismana, Godineşti, Teleşti şi Runcu, dar şi turiştii care vor avea nevoie de asistenţă medicală. Primăria a achiziţionat recent un defibrilator şi o instalaţie de oxigen, ce vor fi mutate în noul centru, odată cu punerea lui în funcţiune.

Vizualizări: 2,218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: