CEO: 100 de milioane de lei pentru mentenanţă

La Complexul Energetic Oltenia se cumpără şuruburi de 400 de mii de lei în fiecare an. Este afirmaţia unui şef din Divizia Minieră, care transmite că şi investiţiile în mentenanţă sunt mari. Directorul tehnic Ion Paraschivu vorbeşte despre 85 de milioane de lei investite în mentenanţă, iar, de anul viitor, suma va creşte până la aproape 100 de milioane de lei.

Oficialii companiei energetice mai au la dispoziţie câteva zile să cheltuiască şi banii nefolosiţi până acum în privinţa serviciilor de mentenanţă. La începutul anului, au fost alocate 85 de milioane de lei, însă, până acum s-au cheltuit doar 60 de milioane. „În mod cert, nevoia este mult mai mare decât ce avem în acest moment. Anul acesta, s-au bugetat circa 85 de milioane de lei pentru serviciile de mentenanţă. Aici discutăm despre achiziţie de piese noi, materiale, servicii de reparaţii utilaje. La nivelul celor zece luni, gradul de realizare este de circa 80%. 60 de milioane au fost cheltuite, urmând ca în aceste luni să creştem gradul până la 90%”, a transmis Ion Paraschivu, director tehnic în cadrul Diviziei Miniere.

Paraschivu a explicat că întâmpină greutăţi şi când caută piese de schimb. O gură de oxigen în acest sens vine de la unitatea de servicii pe care a înfiinţat-o compania la Rovinari. Acolo au fost aduse utilaje din zonele unde nu se mai exploatează cărbunele şi sunt folosite ca piese de schimb pentru excavatoarele din restul carierelor unde există activitate. „Întâmpinăm anumite dificultăţi în aprovizionarea cu piese de schimb din mai multe motive. În special, pe partea de angrenaj, de reductoare, motoare electrice. O parte din furnizorii de astfel de produse au falimentat. O parte din aceşti prestatori şi-au restrâns activitatea foarte mult. Ne-am înfiinţat o unitate de servicii şi mentenanţă în zona Rovinari. Am dotat-o în cei patru-cinci ani de când funcţionează în principal prin relocare de maşini, scule, unelte, dispozitive din Seciuri, Peşteana, Chişcani, Turceni, pentru că altfel ar fi fost foarte greu să ne desfăşurăm activitatea”, a mai explicat Ion Paraschivu.

Şi minerii se plâng că se văd nevoiţi să aducă de acasă diverse scule sau chiar şuruburi. Paraschivu a ţinut să precizeze însă că se cheltuiesc sume importante în fiecare an pe şuruburi: „Şuruburi cumpăram de peste 400 de mii de lei anual. Nu e o sumă de ici, de colo. În ultimii trei ani, cheltuielile cu mentenanţa au avut un trend crescător. În 2016 au fost 71 de milioane de lei, în 2017, 76 de milioane, în 2018, 85 de milioane, iar în 2019 sunt alocate 99,8 milioane de lei doar pentru activitatea de mentenanţă”.

Vizualizări: 1,548

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: