CEO reduce numărul de concedieri. Care sunt argumentele!

Acţionarii Complexului Energetic Oltenia vor lua în discuţie, în şedinţa din luna martie, Planul de disponibilizare revizuit. În planul aprobat iniţial erau prevăzute 740 de concedieri pentru acest an, dar administraţia propune ca numărul să fie redus la 200.

Conducerea executivă a Complexului Energetic Oltenia are mai multe argumente cu care speră să convingă acţionarii să accepte reducerea numărului de concedieri. Administraţia arată că în anul 2017 a fost necesară prestarea a 865.000 de ore suplimentare, ceea ce a presupus rectificarea fondului de salarii cu 24,9 milioane de lei. Alte 102.000 de ore suplimentare au fost prestate şi încă necompensate cu zile libere.

Nici concediile nu au fost realizate integral de salariaţii CEO, se arată în documentul postat pe site-ul companiei: „Datorită programului de lucru necesar pentru realizarea producţiei de cărbune şi energie electrică, gradul de realizare a concediilor de odihnă în 2017 a fost de 85,4%. Astfel, la sfârşitul anului 2017 s-au înregistrat un număr de 72.962 zile de concediu de odihnă rămase de efectuat, care potrivit prevederilor Codului Muncii este obligatoriu a fi acordate într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă”, arată CE Oltenia.

Şi concediile medicale au creat şi creează probleme în CE Oltenia. „Datorită vârstei medii a personalului de peste 47 de ani şi a lucrului în condiţii de muncă grele, vătămătoare şi periculoase, se înregistrează un număr zilnic de 505 salariaţi în incapacitate temporară de muncă”, scrie în Planul de disponibilizare revizuit al CEO.

La toate aceste argumente, CEO adaugă vechimea utilajelor care se strică destul de des, faptul că deja au plecat foarte mulţi salariaţi cu experienţă, dar şi că în unele zone trebuie să se lucreze 7 zile din 7, pentru a suplini lipsa de activitate acolo unde excavatoarele sunt blocate. Pe cale de consecinţă, conducerea CEO apreciază că societatea nu îşi permite să concedieze mai mult de 200 de persoane. „La data de 31.12.2017, în cadrul CE Oltenia îşi desfăşurau activitatea 13.281 salariaţi. Numărul minim de salariaţi necesari pentru desfăşurarea activităţii în urma implementării măsurilor de restructurare şi reorganizare în 2018 este de 13.081 salariaţi”, arată documentul citat, unde se menţionează că disponibilizările vor fi făcute la 1 iulie.

La înfiinţare, în iunie 2012, Complexul Energetic Oltenia avea 18.827 de salariaţi.

Vizualizări: 4,653

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: