Cere demisia șefilor de la Ambulanța Gorj. Motivele!

Un gorjean cere demisia șefilor Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, după o intervenție nefericită în cazul socrului său, care a murit așteptând ambulanța. Pe lângă faptul că ambulanța a mers în primă fază la o adresă greșită, la fața locului nu au fost respectate procedurile până la declararea decesului. Mai mult, ora la care echipajul a ajuns la adresă nu a fost consemnată corect, iar apoi șefii SAJ Gorj au mers din greșeală în greșeală încercând să mușamalizeze ceea ce s-a întâmplat.

Faptele s-au petrecut în dimineața zilei de 17 octombrie 2019. O femeie disperată a sunat la 112, pentru că soțul ei se simțea rău. Când ambulanța a ajuns la fața locului, fără medic, asistenta a constatat decesul.

Ginerele acesteia, Adrian Copîndean, și-a dedicat timpul în ultimele luni încercând să afle ce s-a întâmplat. A constatat că ambulanța a mers mai întâi la o adresă greșită, că nu s-au făcut manevre de resuscitare, că ambulanța nu a avut medic, că ora sosirii a fost consemnată greșit și multe altele.

Conform unui document pe care l-a primit de la STS, primul apel dat de soția bărbatului bolnav a fost la 06.32. Familia celui decedat a obținut și înregistrarea apelului, unde se aude clar că femeia, în ciuda unei sări de surescitare, spune de mai multe ori Curtișoara, nr. 4, dar dă și indicații conform cărora casa este de la muzeu, în stânga, a patra casă.

Al doilea apel la 112 a fost la 06.41, când femeii i s-a spus că ambulanța este pe drum, trebuie să ajungă.

Un ultim apel a fost la 06.50, când femeia a închis repede, pentru că a văzut în zare luminile de la girofarul ambulanței. Operatorul de la 112 a sunat înapoi, dar nu i s-a răspuns. Femeia ieșise în curte să lege câinele și să întâmpine ambulanța.

Mașina de salvare a mers însă de la muzeu în dreapta, acolo unde locuiește un bărbat cu același nume de familie. Asistenta cunoaște zona, pentru că este de-a locului, și a crezut că aceea este persoana bolnavă. Femeia care a sunat la 112 a mers într-un suflet la ambulanță, le-a spus celor de pe echipaj unde să meargă, și anume de la muzeu în stânga. Ajunși acolo, cei de pe ambulanță au constatat decesul. Asta la câteva minute după 06.50, când a fost ultimul apel la 112.

Familia celui decedat nu reclamă doar întârzierea cu care a ajuns ambulanța, ci și faptul că “dispecerul de serviciu nu a dispus să se intervină cu un echipaj care să dețină nivelul de competențe corespunzător gradului de intervenție, cu medic și ambulanță de tip C”.

Cei de la ambulanță s-au apărat în primă fază încercând să spună că apelanta la 112 nu a fost informații suficiente, deși pe înregistrare se aude clar că a spus că soțul ei respiră greu, este în stare de inconștiență și are probleme cardiace.

Au încercat mușamalizarea

Un prim răspuns al Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, dat familiei pe 21 noiembrie 2019, este plin de neadevăruri. Unul ar fi acela că apelanta nu a dat adresa corectă și completă și că ar fi spus doar a patra casă de la muzeu. În realitate, femeia a spus de cinci ori Curtișoara, nr. 4, o dată precizând a patra casă de la muzeu, în stânga. Și totuși, ambulanța a mers în dreapta.

Răspunsul conducerii SAJ Gorj, semnat de directorul general Constantin Mitroi, directorul medical Jeana Prejbeanu și juristul Marian Nicu, a fost dat în baza notelor explicative luate de la salariați, nu a audierii înregistrărilor de la STS.

Ginerele celui decedat și-a pierdut însă zile în șir pentru a merge la instituțiile statului și a obținut înregistrarea convorbirilor, dar și lista cu orele la care s-a sunat. Interesant este că ultimul apel a fost la ora 06.50, iar cei de pe echipajul ambulanței au consemnat că au ajuns la adresă la 06.46.

Răspunsul celor de la ambulanță conține și alte informații despre la Adrian Copîndean crede că nu sunt corecte, dar nu are probe. Astfel, asistenta medicală a consemnat în fișă că la ora sosirii echipajului pacientul a fost găsit cu funcții vitale absente, cianoză și pete cadaverice, precum și rigiditatea membrelor inferioare și superioare.

Ori, susține ginerele victimei, rigiditatea nu se putea instala atât de repede, socrul său fiind în viață la 06.50, când femeia a efectuat ultimul apel la 112. Acesta crede că au fost consemnate aspecte nereale, pentru a nu fi făcute manevrele de resuscitare. "Dumneaei avea obligaţia să pună monitorul pe bolnavul respectiv şi să scoată o linie prin care să demonstreze că nu are puls. Putea să încerce şi o resuscitare de 20 de minute, 40 de minute, cât era cazul", spune familia bătrânului.

Serviciul de Ambulanță arată într-unul din răspunsurile date familiei că a fost trimisă ambulanță de la Bumbești Jiu, pentru că era cea mai apropiată stație. Coincidența face ca în intersecția de la muzeu să fie un indicator care arată 9 km până la Târgu Jiu și 10 km până la Bumbești Jiu.

Cere demisii

Adrian Copândean este decis să nu renunțe la demersul său până când nu va obține demisia celor care au fost pe echipajul de ambulanță, dar și a celor din conducerea SAJ Gorj, care au semnat răspunsurile la petițiile familiei sale, cu multe neadevăruri. Acesta a solicitat recent și înregistrările aparatului GPS de pe ambulanță, pentru a demonstra că cei de acolo aveau date că nu s-a ajuns la ora consemnată în hârtii. “Am înțeles că vor să spună că le șterg după 30 de zile, dar nu vor accepta acest răspuns, pentru că noi le-am cerut și în termen”, a spus Copândean, precizând că, la unele întrebări, cei de la SAJ Gorj au preferat pur și simplu să nu răspundă.

În urma cercetării disciplinare, asistenta a rămas fără 10% din salariu pentru două luni, iar şoferul de pe ambulanţă s-a ales cu avertisment scris. 

Galerie foto



Vizualizări: 3,107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: