Cereri pentru subvenţii APIA, de la 1 martie

APIA Gorj va demara de la 1 martie campania de primire a cererilor de plată pentru anul în curs. Zilele trecute, funcţionarii APIA au efectuat o campanie de informare privind primirea cererilor unice de plată. Cererea unică pentru anul 2016 aduce o serie de reguli noi pentru cei care beneficiază de plăţi directe în sectorul zootehnic prin APIA. Crescătorii de animale se bucură de o serie de simplificări birocratice, dar, pe de altă parte, din acest an se încasează sprijinul cuplat doar pentru animalele care sunt înscrise în Registrul Genealogic.

 Campania de primire a cererilor unice de plată se va desfăşura în perioada  1 martie - 16 mai, fără penalităţi. Fermierii pot să-şi depună cererile unice de plată şi în perioada 17 mai - 10 iunie, însă cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Pe durata campaniei, centrul judeţean şi centrele locale ale APIA Gorj vor organiza sesiuni de informare şi instruire a fermierilor şi respectiv a administraţiei agricole din primării, cu privire la perioada de depunere a cererilor unice de plată în anul 2016, modalitatea de completare a acestora, condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum şi la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor/schemelor de plată.

În cadrul sesiunilor de instruire se va acorda o atenţie deosebită procedurii de completare electronică a declaraţiei de suprafaţă, de identificare a parcelelor agricole utilizate, respectiv de digitizare corectă a acestora, utilizând aplicaţia IPA Online. De asemenea, se va pune accent pe obligativitatea agricultorilor de a respecta normele de eco-condiţionalitate pe toate suprafeţele agricole utilizate.

„Schemele de plăţi directe şi ajutoarele naţionale tranzitorii, care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 sunt: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificată pentru micii fermier precum şi ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) ce se acordă în domeniul vegetal şi zootehnic. În judeţul Gorj, sunt programaţi şi aşteptaţi să depună cererea unică de plată aferentă campaniei 2016, peste 23.400 fermieri”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Vizualizări: 2,951

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: