CET Govora şi-a cerut insolvenţa. Ce pierde CE Oltenia!

CET Govora, unul din marii datornici ai CE Oltenia, şi-a cerut insolvenţa, în Vinerea Patimilor. CE Oltenia are de recuperat zeci de milioane de lei de la CET Govora, bani pe care probabil nu-i va mai obţine. Tot cu CET Govora s-a făcut afacerea de transfer a carierelor Berbeşti şi Alunu, din care a rezultat o pierdere de 107 milioane de lei. Solicitarea CET Govora se judecă la Tribunalul Vîlcea pe 9 mai.   

După RAAN și CET Oradea, acum şi CET Govora intră în insolvenţă, pierderile CE Oltenia pe cărbunele livrat în ultimii ani fiind de sute de milioane de lei.
Povestea transferului
Încă un client și în același timp mare datornic al Complexului Energetic Oltenia își cere insolvența. CE Oltenia are de recuperat de la Govora 30 de milioane de lei, dar asta e cea mai mică problemă. Complexul a transferat, în februarie 2015, la CET Govora carierele Berbești și Alunu, tranzacție verificată în această perioadă și de Corpul de Control al Guvernului. “Acțiunea Corpului de Control al primului-ministru are ca obiective principale: preluarea SE Chiscani de către CE Oltenia; contractul de transfer al UMC Berbești către CET Govora; situația prestărilor efectuate de anumiți furnizori si modul de decontare a acestora in perioada 2012-2015; finantarea asociatiilor sportive la care CE Oltenia este membru fondator”, a confirmat CE Oltenia.
Afacerea încheiată pe vremea lui Laurențiu Ciurel s-a dovedit a fi una proastă, care a produs pierderi companiei energetice. Terenuri, utilaje și creanțe de peste 220 de milioane de lei au fost cedate către CET Govora pentru 184 de milioane de lei, bani care ar trebui plătiți în zece ani. Directorul CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, a declarat că prin transferul Berbeștiului s-a ajuns la o pierdere de 107 milioane de lei, suma adăugându-se în bilanţ la pierderea pe anul 2015. Contractul dintre complex și CET Govora prevede că, dacă societatea din Vîlcea nu plătește rata lunară, carierele se întorc la CE Oltenia.
CET Govora și CE Oltenia au în comun și Casa de Avocatură Șova și Asociații. Senatorul Dan Șova a făcut afaceri dubioase și la Govora, el fiind trimis în judecată pentru că a luat spagă 100.000 de euro în schimbul traficării influenței sale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. 
NOTAR
Un contract păgubos este și preluarea grupurilor de la Brăila, prin care complexul a pierdut zeci de milioane de lei. Ambele tranzacții, preluarea grupurilor energetice de la Brăila şi transferarea carierei Berbeşti la CET Govora, au fost făcute prin notariatul Danielei Volintiru, pe sume care depăşesc suta de mii de euro. Daniela Volintiru este soţia procurorului adjunct de la Secţia de combatere a corupţiei a DNA Central, Dănuţ Volintiru.

Vizualizări: 3,818

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: