Chef cu pomana porcului și lăutari la Rânca

A fost un week-end cu multă veselie la Rânca, turiștii aflați aici începând deja petrecerile care, de regulă, sunt încinse de Crăciun sau Revelion. Unul dintre cei mai cunoscuți proprietari de pensiuni de aici, Constantin Pănescu, a dat tonul distracției pentru clienții săi, aducând lăutari și tăind un porc pentru toți cei dornici de șorici proaspăt și tradiționala pomană a porcului.

Totul s-a întâmplat în apropierea pârtiei de schi, țuica fiartă  și oferită tuturor celor dornici să se încălzească descrețind repede frunțile musafirilor.

Pănescu a fost cel care a sacrificat porcul, dar și cel care l-a pârlit și, apoi, i-a luat șoricul pentru a-l împărți turiștilor. Oameni veniți din diverse zone ale țării au fost extrem de încântați să îi asculte pe lăutari și să guste din șoriciul proaspăt. „Totul este minunat, țuica este sănătate curată. Nu am cuvinte să vă spun cât de bine ne simțim. Azi am învățat să și schiez, a fost o zi excelentă pentru noi”, a spus una dintre turiste.

Întregul proces de sacrificare a porcului a fost urmărit și de o tânără din Noua Zeelandă, prietenă a unui român. Amândoi lucrează pe un vas de croazieră și spun că au văzut toată lumea în ultimii ani, dar când vor să se relaxeze și să se simtă bine vin la Rânca. „Ea e puțin șocată pentru că nu cunoaște această tradiție a noastră, dar înțelege toate obiceiurile pe care noi le avem. Acum așteaptă și pomana porcului, despre care i-am povestit, iar în cele din urmă poate o și conving să mănânce ceva”, a spus Radu, cel care a venit cu iubita sa de peste mări și țări la Rânca.

Pe lângă sacrificarea porcului, atracția zilei a fost dată de un grup de lăutari aduși să cânte cât timp a durat operațiunea de tranșare a acestuia și de pregătire a cârnaților și tocanei. Artiștii noștri le-au sucit mințile celor care au gustat din țuica oferită de Pănescu, acesta fiind și el extrem de încântat de ziua minunată pe care a putut să le-o ofere turiștilor. „Anul trecut, de Revelion, am avut un grup din Timișoara, care s-a simțit extraordinar la noi. Acum nu au mai prins rezervări și le-am promis ca dacă vin cu o săptămână înainte facem pomana porcului așa cum vor ei. Avem și un grup din București care ne-a cerut același lucru și eu cred că toată lumea se simte foarte bine, după cum se poate vedea”, a spus Pănescu.

Câteva turiste au dorit să treacă ele la ceaun și să prepare pomana porcului, în timp ce bărbații au ajutat la tranșarea șoriciului. Mulți dintre musafiri au avut ocazia să retrăiască momente de care nu au mai avut parte de ani buni, de câteva ori aceștia prinzându-se în hore de mână jucate în zăpadă, lângă focul făcut pentru prepararea la ceaun a pomenii porcului.

Galerie foto


Vizualizări: 6,158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: