Cinci beneficii ale consumului de ciuperci

Există aproximativ 14.000 de specii de ciuperci, unele comestibile, care conțin o serie de nutrienți benefici pentru organismul uman, altele otrăvitoare. Puțin peste 20 de specii sunt cultivate pentru a fi comercializate. Unele ciuperci au o importanță farmaceutică și terapeutică.

Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine și minerale conținând vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) și folacin (acid folic); minerale esențiale, între acestea numărându-se potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier și fosfor. Ciupercile sunt bogate și în antioxidanți.

Ciupercile nu trebuie să lipsească din cura de slăbire. Cu un conținut de peste 80% apă și bogate în fibre, adăugarea ciupercilor la mesele zilnice oferă sațietate fără un aport caloric crescut. O cană de ciuperci asigură organismului 50 de calorii din care acesta își poate extrage energia necesară. Această calitate le transformă într-un aliment de bază în curele de slăbire.

Fibrele din ciuperci ajută la reglarea sistemului digestiv. Ciupercile conțin amidon care, odată ajuns în sistemul digestiv, este transformat în hrană pentru bacteriile din colon, ajutând la menținerea unui intestin sănătos. Un compus (eritadenina) din ciupercile numite ''shiitake'' ajută ficatul să proceseze colesterolul.

Ciupercile pot scădea riscul unor boli. Specialiștii susțin că șansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atât mai mici, cu cât consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde. Prin faptul că are în compoziție iod, este benefică în funcționarea glandei tiriode. Câteva ciuperci albe conțin o cantitate de potasiu mai mare decât o portocală, contribuind la reglarea tensiunii arteriale.

Anxietatea, oboseala și stresul se pot trata și preveni cu ajutorul ciupercilor, datorită conținutului mare de zinc și vitamine din grupul B. Consumul zilnic a trei ciuperci reduce considerabil senzația de epuizare fizică și intelectuală, dar și sentimentul neplăcut de iritare și anxietate.

Vizualizări: 4,844

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: