Cine guvernează în 2018

Anul 2017 a început prost pentru guvern din punct de vedere al încasărilor. Cauzele sunt în primul rând obiective, legate de reducerea TVA și scoaterea altor taxe și accize. Și totuși, într-o perioadă în care lipsa de bani este evidentă și bugetele primite de unele instituții sunt mai mici decât în anul precedent la capitolul salarii, între miniștrii guvernului Grindeanu este un fel de concurență, cine dă mai mult. După ce ministrul Muncii Olguța Vasilescu a șocat cu promisiunea de a dubla salariile de sub patru mii de lei, a venit Grindeanu și a vorbit de triplare pe ici, pe colo. Ministerul Finanțelor propune în disperare de cauză blocarea angajărilor și a promovărilor, dar nu aude nimeni.

Frenezie este și în sănătate, unde de la 1 ianuarie 2018 vor crește salariile cu 110%, adică dublu și ceva față de prezent, plus vouchere de vacanță, fond de premiere, normă de hrană etc. Și promisiunea altor majorări în anii următori.

Creșterile de venituri în sistemul bugetar de anul acesta vin după niște ani în care guvernele Ponta și Cioloș au pus și ele la salarii. Salariile de peste patru mii de lei sunt deja dominante în foarte multe instituții centrale și chiar locale. Câtă vreme o bibliotecară are peste cinci mii de lei, normal că și un profesor este îndreptățit să primească măcar atât.

Întrebarea este: de unde va colecta guvernul atâția bani? Marii contribuabili au cam închis porțile sau fac restructurări masive, multe firme mari sunt în insolvență, micile afaceri se cam închid. Dacă luăm Gorjul, urmează o mie de concedieri la CEO, au mai fost câteva sute la Drumuri, la Mirfo și la alte firme private. Pe de altă parte se anunță deschiderea unei fabrici de cablaje la Târgu Jiu, a uneia de volane la Rovinari, dar unde predomină munca necalificată.

Una peste asta, din mediul privat nu prea mai este mult de stors, așa că oricât de mult vor fi fugăriți oamenii de afaceri de fisc, încasările nu pot crește spectaculos. Poate că anul ăsta, cu niște împrumuturi, cu o creștere a deficitului, o vor scoate la capăt. Dar în 2018 nu guvernează tot ei?

Vizualizări: 414

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: