Cine vrea să cumpere Fabrica de sticlă?

Fabrica de sticlă din Târgu Jiu a fost dată uitării încă din momentul deschiderii procedurii de insolvenţă şi asta pentru că nici până azi nimeni nu a dorit să cumpere sau să investească în continuare acolo. Lichidatorul judiciar spune că au fost mai multe ocazii de a vinde însă creditorii s-au opus categoric şi asta pentru că au sume imense de recuperat. Preţul de evaluare al fabricii se ridică la 80 de miliarde de lei.

SC Star Glass SA, sau fabrica de sticlă cum este cunoscută de gorjeni, a ajuns o ruină după mai bine de trei ani de când este nefuncţională. Nimeni nu s-a interesat să continue acolo producţia de sticlă deşi în trecut avea exporturi numeroase în ţări din Uniunea Europeană şi nu numai. Promisiuni au fost nenumărate, mai ales în campaniile electorale însă până în prezent nu s-a concretizat niciuna. „În iulie 2007 s-a deschis procedura de insolvenţă şi a urmat o perioadă de aşteptare timp în care managerii au propus un plan de reorganizare care a fost însă respins de creditori ca fiind neviabil. În decembrie 2007 s-a deschis procedura de faliment, adică fabrica şi-a închis porţile”, a declarat reprezentantul Titanic SPRL, lichidatorul judiciar.

Anunţul de vânzare este de trei ani

Cei peste 500 de angajaţi au plecat atunci din fabrica în care munciseră o viaţă întreagă cu doar trei salarii compensatorii, rămânând şi în prezent o datorie de şapte miliarde reprezentând salariile neplătite. „Fabrica a fost evaluată la o sumă de 80 miliarde însă am avut foarte puţină marfă de vândut pentru că din iunie 2008, de când am început licitaţia, creditorii nu au acceptat decât vânzarea în bloc. Am reuşit să vând decât două remorci fier vechi, mese, scaune şi pahare cu bucata, pahare unicat”, a declarat reprezentantul  Titanic SPRL. Lichidatorul judiciar organizează şi astăzi licitaţii cu vânzare în fiecare zi de luni în speranţa că poate se va arăta cineva interesat să cumpere fabrica. „Anunţul de vânzare de pe poartă îl am acolo de trei ani de zile, plătesc om care să păzească acolo, bani pe care noi nu-i mai putem recupera. Este mare păcat, eu aş dori să vină cineva să cumpere, dar nu prea sunt şanse, nici măcar terenul nu prea poate fi folosit”, a declarat lichidatorul judiciar.

Fabrica este practic sortită să rămână o ruină pentru că cele două coşuri existente nu sunt prea uşor de dărâmat, în cazul imploziei acestea afectând fabricile din apropiere. „Nu ştiu ce se va întâmpla cu ea. Dotarea pe care are o are este foarte veche aşa că şi dacă cineva ar vrea să continue producţia de sticlă ar trebui mai întâi să modernizeze, iar terenul nu ştiu dacă poate fi util”, a declarat lichidatorul judiciar, care a vrut să-şi păstreze identitatea.

Partea proastă este că cei care au de recuperat bani de pe urma fabricii nu lasă nici în ruptul capului la preţ de frică că vor pierde banii. „Am avut o ofertă în urmă cu puţin timp însă era un preţ mult mai mic faţă de cele 2 milioane 200 de euro cerute de ei şi nu au acceptat să vândă. Este de înţeles pentru că şi curentul şi gazele au de recuperat zeci de miliarde de acolo”, a precizat lichidatorul.

Rămâne totuşi speranţa ca cineva să se trezească în ultima clipă pentru ca fabrică de sticlă din Târgu Jiu să nu ajungă o ruină. „Probabil că în cele din urmă se va vinde însă la un preţ de nimic, asta cred eu dar cu atâta nesiguranţă nu ştiu ce să zic”.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: