Ciobotărică pierde atribuţiile de director general, dar rămâne director financiar

Laurenţiu Ciobotărică şi-a pierdut pentru 60 de zile atribuţiile de director general al Complexului Energetic Oltenia, pe care le preluase după revocarea lui Ciurel din 4 decembrie. Judecătorii Curţii de Apel Craiova au decis marţi ca acesta să nu-şi mai exercite funcţia de director general. Ciobotărică nici nu a fost director general, ci financiar la Complexul Energetic Oltenia, post ocupat în 2015, fiind selectat pe ordonanţa 109.

Laurenţiu Ciobotărică a fost numit la jumătatea anului trecut director financiar al companiei, selectat pe ordonanţa 109 şi a devenit şi membru în directorat.  După ce judecătorii au decis că nu mai poate ocupa această funcţie, fiind sub control judiciar, acesta va reveni cel mai probabil la funcţia de director financiar.
Ciobotărică a preluat în decembrie 2015 şi atribuţiile de director general interimar, după ce Laurenţiu Ciurel a fost schimbat din funcţie pentru că nu şi-a îndeplinit indicatorii de performanţă. În cele 6 luni în care a asigurat funcţia de director general interimar, acesta a luat mai multe decizii, unele dintre ele care au deranjat, însă cel mai atacat a fost după ce a prezentat situaţia financiară a companiei în ultimii 2 ani, perioadă în care au fost înregistrate pierderi de 1,6 miliarde de lei noi.
În urma situaţiei financiare dificile a companiei, a fost pus la punct şi un plan de restructurare şi eficientizare. Iniţial, ar fi trebuit să plece acasă 2000 de persoane anul acesta, însă după discuţiile cu sindicatele şi stabilirea condiţiilor de plecare, vor pleca mai puţini salariaţi. Reuşita sindicatelor în urma acestor negocieri a fost că administraţia a acceptat să se plece la cerere cu 8 salarii compensatorii.

După doi ani de pierderi, s-a ajuns la profit
În primul trimestru al acestui an, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pentru prima dată, după doi ani de pierderi, un profit de 144,2 milioane de lei. Acest profit vine după ce în iarnă sistemul energetic naţional se afla în impas, iar compania de la Târgu Jiu a reuşit să asigure 30% din energia ţării, deşi nu erau stocuri suficiente de cărbune.
Tot în mandatul lui Ciobotărică au fost plătite şi certificatele verzi şi CO2. În total 94 de milioane de euro au fost cheltuite, astfel compania a reuşit să achiziţioneze întreaga  cantitate de certificate de CO2, aferentă anului 2015, pentru o cantitate de energie produsă de 14.930.100 de MWH.
Laurenţiu Ciobotărică a trebuit să gestioneze şi situaţia  împrumuturilor la bănci, care ameninţau continuu că îşi retrag liniile de finanţare. Nu s-a ajuns însă la această situaţie şi cel mai important este că nu au fost contractate altele.

Afacerile lui Ciurel au ajuns la corpul de control al Guvernului
În mandatul de 6 luni de interimat, Ciobotărică a reuşit şi să depisteze cu acte ceea ce o parte din sindicate spuneau la momentul respectiv şi anume modul preferenţial, în funcţie de sindicate, în care au fost acordate măririle salariale, după ce 2000 de angajaţi au fost disponibilizaţi în 2015. Un raport efectuat de o comisie a CEO arată că  1300 dintre cei 2000 de beneficiari ai măririlor de salarii  au primit banii fără să respecte criteriile pe care chiar Ciurel le anunţase, iar acum contractele acestora vor fi renegociate.  Acesta raport  a fost ridicat şi de corpul de control a Guvernului, care mai verifică  şi transferul de afacere Berbeşti-Govora sau modul în care au fost acordaţi banii la Pandurii, dar si alte afaceri.

Vizualizări: 3,917

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: