Ciobotărică, taxat dur de minister. Cine îi ia locul!

Ministerul Energiei a emis al doilea comunicat în mai puţin de o săptămână în care critică dur conducerea Complexului Energetic Oltenia. Dacă primul comunicat lăsa loc la interpretări, al doilea îi atrage explicit atenţia lui Laurenţiu Ciobotărică, managerul interimar al companiei. „E nevoie să se înţeleagă faptul că aceste companii nu trebuie să facă parte din jocul politic, iar conducerea lor are datoria să se implice activ şi profesionist în procesele de eficientizare”, este fraza cheie a comunicatului de presă. Conducerea ministerului anunţă că vine miercuri la Târgu Jiu, „pentru o şedinţă cu managementul societăţii şi cu membrii Consiliului de Supraveghere”. Pe surse este vehiculat numele unui nou director interimar în persoana lui Sorin Boza, fost coleg cu vicepremierul Borc la Lafarge.

Conducerea ministerului Energiei s-a întâlnit duminică, în ședință, pentru a analiza evoluţia lucrărilor Comitetului de Coordonare pentru activitatea minieră. Comitetul este organizat pe mai multe grupuri de lucru, unul dintre ele fiind Grupul de lucru Lignit, din care face parte şi conducerea Complexului Energetic Oltenia. Grupul de lucru Lignit s-a întrunit marţi, 12 aprilie, când directorii din CE Oltenia s-au prezentat complet nepregătiţi, aşa că au primit termen până marţi, 19 aprilie, pentru a furniza informaţiile solicitate. „Ministerul Energiei aşteaptă din partea Complexului Energetic Oltenia să prezinte, în cadrul Comitetului  de Coordonare de marţi, 19 aprilie, elementele care n-au fost prezentate până acum, deşi au fost solicitate în cadrul reuniunilor anterioare. Suplimentar, conducerea ministerului aşteaptă finalizarea discuţiilor la nivelul conducerii CEO asupra planului de dezvoltare pe termen mediu şi lung şi iniţierea unui dialog corect cu partenerii sociali, în procesul de implementare al acestui plan”, arată Ministerul Energiei într-un comunicat dat publicităţii duminică.

Ministrul taxează implicarea CE Oltenia în jocuri politice
Comunicatul continuă cu mesaje clare pentru administraţia Ciobotărică. Acesteia i se cere să promoveze oameni pe funcţii pe merit şi prin proceduri transparente şi să nu mai implice Complexul Energetic Oltenia în jocuri politice. „Conducerea ministerului doreşte să reamintească faptul că numirile pe posturile de conducere la nivelul CEO trebuie să ţină cont strict de criteriile de meritocraţie şi cade în sarcina conducerii să asigure buna desfăşurare, în termeni de transparenţă, a acestui proces. Implicarea Complexului Energetic Oltenia în orice joc cu tentă politică este de rău augur pentru siguranţa locurilor de muncă, dar şi pentru funcţionarea corectă a societăţii. Conducerea ministerului îi atrage atenţia directorului general interimar, Laurenţiu Ciobotărică, asupra faptului că are o responsabilitate directă în ceea ce priveşte buna administrare a societăţii”, scrie în comunicatul Ministerului Energiei.
Ministrul Grigorescu a susţinut comunicatul printr-o postare pe facebook. „La Complexul Energetic Oltenia, ca de altfel la orice altă companie aflată în subordinea Ministerului Energiei, avem nevoie de asumarea deciziilor importante din partea managementului companiei. E nevoie să se înţeleagă faptul că aceste companii nu trebuie să facă parte din jocul politic, iar conducerea lor are datoria să se implice activ şi profesionist în procesele de eficientizare. Există o obişnuinţă a ridicării din umeri când vine vorba de fundamentarea planurilor pe termen mediu şi lung. Aş vrea să se înţeleagă că astfel de abordări nu sunt susţinute la nivelul Ministerului Energiei”, scrie ministrul pe pagina de socializare.

Măsurile, anunţate pentru miercuri
Ministerul Energiei dă termene foarte clare actualei conduceri a Complexului Energetic Oltenia, miercuri fiind ziua în care s-ar putea decide schimbarea conducerii societăţii. „Ca urmare a rapoartelor care vor fi prezentate marţi, 19 aprilie, în cadrul Grupul de lucru Lignit din Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră, conducerea ministerului Energiei se va deplasa, miercuri, la sediul Complexului Energetic Oltenia, pentru o şedinţă cu managementul societăţii şi cu membrii Consiliului de Supraveghere”, arată ministerul Energiei.

Cine va prelua şefia companiei
Pe surse este vehiculat numele lui Sorin Boza pentru a prelua conducerea Complexului Energetic Oltenia. Boza este considerat de presa economică unul din managerii de top ai României. Acesta a fost director de investiţii la Lafarge, companie care a fost condusă de actualul ministru al Economiei şi vicepremier, Costin Borc. În ultimii ani, Sorin Boza s-a ocupat de realizarea fabricii de gips carton de la Turceni, investiţie de zeci de milioane de euro realizată de la zero de Siniat. Colaborarea lui Boza cu Siniat s-a încheiat în februarie, astfel că acesta ar putea fi disponibil pentru noul job.
Despre schimbarea lui Laurenţiu Ciobotărică au tot fost zvonuri în ultimele săptămâni. Cel mai recent zvon de acest tip a fost dezminţit vineri, 15 aprilie, de biroul de presă al CE Oltenia, într-un comunicat. „Referitor la afirmaţiile apărute în presa locală, în data de 14 aprilie 2016, care fac referire la discuţii ale Consiliului de Supraveghere în vederea schimbării Preşedintelui Directoratului CE Oltenia, precizăm că în data menţionată nu a avut loc nicio şedinţă a CS. Ultima şedinţă a CS al CE Oltenia a avut loc în data de 8 aprilie 2016, când au fost dezbătute probleme curente legate de funcţionarea operativa a societăţii şi nu au fost aduse în discuţie modificări în actuala componenţă a Directoratului CE Oltenia”, este punctul de vedere al Complexului Oltenia.

Vizualizări: 11,539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: