Ciobotătică: Obiectivul nu este reducerea numărului de personal

In cadrul Comisiei de Negociere din data de 23 mai 2016, reprezentantii administratiei au stabilit de comun acord cu partenerii sociali criteriile privind ordinea de prioritate la concediere si  pachetele salariale compensatorii.

La inceputul intalnirii, Presedintele Directoratului, Laurentiu Ciobotarica, a prezentat situatia financiara a companiei in contextul actual al pietei de energie si a subliniat faptul ca obiectivul masurilor de eficientizare si restructurare a companiei nu este reducerea numarului de personal, ci asigurarea echilibrului bugetar pentru continuitatea si eficienta economica a activitatii. Avand in vedere pierderile cumulate de peste 1,65 miliarde lei inregistrate in ultimii doi ani, este imperios necesara pastrarea proportiei corecte a cheltuielilor cu personalul in perioada 2016-2020. Pentru aceasta perioada se estimeaza o reducere a cheltuielilor totale cu 2,4 miliarde lei.

In urma negocierilor, au fost stabilite de comun accord, doua criterii principale de disponibilizare:

– incetarea CIM-urilor salariatilor care indeplinesc conditii de pensionare in termen de 24 de luni de la data concedierii, conditionat de publicarea in Monitorul Oficial, pana la emiterea deciziei de concediere, a hotararii de guvern prevazute de Art.2 din OUG nr.36 / 2013;

– incetarea CIM-urilor salariatilor cu probleme  deosebite,  ale caror locuri de munca se desfiinteaza, se poate face numai cu acordul sindicatului din care face parte salariatul.

Referitor la pachetele salariale compensatorii ce vor fi acordate de companie, au fost stabilite urmatoarele:

– in functie de data/perioada in care sunt indeplinite conditiile de pensionare, salariatii vor beneficia de unul, trei sau patru salarii medii brute pe unitate;

– alte categorii de personal care vor fi disponibilizate, in afara salariatilor care indeplinesc conditiile de pensionare in urmatoarele 24 de luni, vor putea beneficia de opt salarii medii brute pe unitate.

Salariatii ale caror CIM-uri vor inceta ca urmare a concedierii colective, vor beneficia, pe langa platile compensatorii acordate de societate, si de indemnizatie de somaj si venit de completare, conform prevederilor OUG nr. 36/2013.

Conducerea CE Oltenia apreciaza pozitia comuna a partenerilor sociali in consens cu cea a administratiei, astfel incat  criteriile si conditiile de disponibilizare negociate sa nu dezavantajeze nici salariatii, nici compania. Inca o data, conducerea si sindicatele au aratat ca atitudinea constructiva, dialogul si solidaritatea sunt cele mai eficiente cai de solutionare a problemelor companiei si ca nu exista decat o singura cale de urmat: cea in care interesele companiei si ale salariatilor sa primeze.

Sursa: Comunicat CE Oltenia

Vizualizări: 4,825

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: