Ciurel acuză procurorii DNA că îi pun cuvinte în gură

Laurenţiu Ciurel - fost director al CE Rovinari, Eugen Davidoiu - fost director al SNLO, Marcel Romanescu - fost deputat şi fratele său George Romanescu, Pantelimon Manta - fost deputat. Aceştia sunt cei cinci martori audiaţi ieri de judecătorii ICCJ în dosarul Morega - Pacuraru.

Fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a fost audiat ieri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de martor în dosarul de corupţie al lui Paul Păcuraru şi Dan Ilie Morega. Ciurel a susţinut în faţa judecătorilor că, în declaraţia dată în timpul urmăririi penale la DNA, ar fi fost inserate cuvinte pe care el nu le-a folosit. "Am cerut în mod expres să fac o precizare, pentru că am constatat că se inseraseră nişte termeni pe care eu nu îi utilizasem, respectiv că inculpatul Morega mi-ar fi cerut să-l ajut pe fiul inculpatului Păcuraru. Morega nu mi-a cerut să-i facă vreo favoare lui Mihnea Păcuraru", a precizat ieri Laurenţiu Ciurel, dezicându-se de cele spuse iniţial la DNA.

Potrivit declaraţiei lui Ciurel, pe 13 august 2007, cu zece minute înainte de începerea unei şedinţe a CE Rovinari, secretara sa i-a spus că îl aşteaptă foarte multe persoane care au probleme de rezolvat, moment în care Dan Ilie Morega i-a transmis că ar fi bine să se ducă să vadă despre ce e vorba şi că printre persoanele care îl aşteaptă este şi Mihnea Păcuraru, fiul ministrului. Potrivit lui Ciurel, Mihnea Păcuraru a ţinut să-i prezinte un catalog al firmei sale care activa în domeniul pregătirii profesionale şi l-a întrebat cum ar putea să participe pe viitor la licitaţii în acest domeniu.

Intratest a lucrat pentru SNLO ca subcontractant

Instanţa l-a audiat miercuri şi pe fostul director al SNLO Eugen Davidoiu, care a spus în faţa judecătorilor că a fost sunat de ministrul Păcuraru, pe care nu îl cunoştea la vremea respectivă, şi care l-a întrebat dacă "poate să primească doi băieţi" care se află la secretariat de mai mult timp, neprecizând că este vorba despre fiul său, Mihnea, şi o altă persoană care îl însoţea. În timpul discuţiilor purtate cu fiul lui Păcuraru, acesta i-a spus că are o firmă care se ocupă cu programe de pregătire profesională şi l-a rugat ca în eventualitatea în care SNLO va mai organiza proceduri de achiziţii în acest domeniu să fie contactată şi societatea sa.

Fostul director a declarat că i-a spus la acel moment fiului ministrului Păcuraru că programele de achiziţii de cursuri profesionale fuseseră deja stabilite cu un an înainte pentru 2007, dar că în măsura în care vor mai apărea alte oportunităţi i se va adresa o invitaţie de cerere de ofertă pentru a participa la licitaţie. La câteva luni de la această întâlnire, potrivit lui Davidoiu, potrivit planului de achiziţii deja stabilit, s-a început o procedură pentru nişte cursuri profesionale, trimiţându-se în acest sens invitaţii tuturor firmelor din portofoliul SNLO, printre care şi firma lui Mihnea Păcuraru, Intratest.

Totuşi, la licitaţie nu s-a prezentat decât o firmă de stat cu activitate în domeniu, care ulterior a subcontractat la rândul său un subdomeniu din contract către Intratest. Contractul încheiat cu societatea de stat avea o valoare de aproximativ 600 de milioane de lei vechi, potrivit lui Davidoiu. "Nu cunosc care era valoarea subcontractării către Intratest, fiind o problemă care interesa strict cele două societăţi", a precizat fostul director SNLO.

Marcel Romanescu recunoaşte trocul cu PNL

Şi fostul deputat PDL Marcel Romanescu, în prezent subprefect, a depus mărturie în faţa judecătorilor instanţei supreme. Acesta a declarat în faţa instanţei "a fost interesat de rezolvarea tensiunilor de la nivelul ITM Gorj şi de ocuparea legală a postului de inspector şef", acesta fiind motivul pentru care şi-a susţinut fratele. Curios fapt, Romanescu a recunoscut în faţa judecătorilor trocul făcut cu Morega: îi pune fratele director, trece de la PDL la PNL. "Iniţial am discutat această problemă cu Morega, care mi-a spus că îl susţine pe fratele meu şi că va intermedia o întâlnire în acest sens cu ministrul Păcuraru. Este adevărat că a existat o discuţie cu Morega în sensul sprijinirii fratelui meu, după această decizie urmând ca Pantelimon Manta şi cu mine să trecem la PNL", a declarat Marcel Romanescu.

Astfel, Romanescu a povestit cum s-a dus într-o audienţă la ministrul Păcuraru împreună cu Pantelimon Manta, care pe atunci era membru PC, şi au "susţinut", fără a "impune", numirea lui George Romanescu interimar la ITM Gorj.

Fratele fostului deputat, George Romanescu, a fost audiat de ÎCCJ în calitate de fost director interimar la ITM Gorj. Acesta a spus că a ocupat funcţia de inspector şef interimar la ITM Gorj timp de cinci luni, timp în care s-au organizat două concursui, la care s-a înscris, dar nu a participat.

Fostul deputat Pantelimon Manta a declarat, la rândul său, că a fost împreună cu fostul parlamentar Romanescu în audienţă la Paul Păcuraru pentru a-i prezenta situaţia de la ITM Gorj. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, pentru 28 mai, procesul lui Păcuraru şi Morega, termen la care vor fi audiaţi alţi cinci martori din dosar.

Ce spun procurorii

Fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru, şi Dan Ilie Morega, fost membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la societăţile comerciale Complexele Rovinari şi Turceni, au fost trimişi în judecată de DNA, în data de 23 decembrie 2008.

Potrivit procurorilor, la data de 3 iunie 2007, Dan Ilie Morega i-ar fi promis fostului ministru Păcuraru că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Condiţia pentru oferirea acestor contracte ar fi fost numirea de către ministru, în funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, a unei persoane indicată de Morega. La data la care Dan Ilie Morega a făcut promisiunea lui Păcuraru, fiul ministrului depusese o ofertă de participare la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Turceni, în vederea achiziţionării contractului „Instruire cursuri protecţia muncii”, în valoare de 45.500 lei, iar ulterior a depus o ofertă pentru a participa la licitaţia organizată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, pentru contractul de achiziţie publică „Comunicare şi spirit de echipă”, în valoare de 68.000 lei.

Morega i-ar fi promis lui Paul Păcuraru, iar acesta din urmă a acceptat, că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină contractele mai sus amintite. "Ulterior discuţiei pe care au avut-o la data de 3 iunie 2007, inculpatul Păcuraru Nicolae Paul Anton, în vederea materializării promisiunii făcute de inculpatul Morega Dan Ilie, l-a pus în legătură pe acesta din urmă cu fiul său. De asemenea, la data de 15 iunie 2007, inculpatul  Păcuraru Nicolae Paul Anton a numit în funcţia de inspector şef interimar al ITM Gorj persoana indicată de inculpatul Morega Dan Ilie", se arată într-un comunicat  al DNA..

În urma acestor înţelegeri, la data de 13 august 2007,  fiul lui Păcuraru a depus o oferă de participare la licitaţie şi la sediul Complexului Energetic Rovinari.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: