Ciurel şi Dian Popescu, „împăcaţi“ de Legea energiei

Fostul manager al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi senatorul Dian Popescu, faţă în faţă la o emisiune la un post local de televiziune. Ei doi, cândva adversari, acum au fost „uniţi“ de interesul pentru adoptarea unor modificări la Legea Energiei.

Dian Popescu a încercat să lămurească apariţia lor la emisiune, împreună. „În seara aceasta nu am venit cu Laurenţiu Ciurel membru PSD, ci cu Laurenţiu Ciurel unul dintre cei care a lucrat la această lege. Eu cu Ciurel nu am vorbit trei ani pentru că am considerat că a făcut multe lucruri rele în complex, dar a făcut şi multe lucruri bune“, a spus acesta, fără ca Ciurel să răspundă în vreun fel.

Barbu, comparat cu Elena Ceauşescu
La mijlocul emisiunii au început să vorbească şi despre motivul pentru care se aflau acolo: legea energiei. Mai întâi s-au contract pe câteva articole, fiecare având alt text în faţă. „Cred că avem alte viziuni. Spune tu şi-mi spun şi eu punctul de vedere“, spune Ciurel, la un moment dat.
După ce au căzut de acord, au subliniat că modificările din noua lege ajută CE Oltenia. Cei doi au fost puşi să comenteze şi o declaraţie a senatorului PNL Tudor Barbu, care s-a abţinut la vot pe motiv că legea „e neprielnică“ şi „ca apa sfinţită“. Tot cu o comparaţie a răspuns şi Laurenţiu Ciurel. „Când Elena Ceauşescu a fost în America, o prietenă a întrebat-o: cum stăteau ăia prin băi cu bideurile. Şi a făcut ochii mari şi a spus: ce-s alea? Bideuri. Şi a zis: ei, aşa şi aşa. Cam asta a spus şi Barbu. Nu a citit nici legea veche, nici legea nouă. Dacă ar fi citit-o pe a veche şi ar fi văzut-o pe a nouă nu ar fi putut să spună asta în spaţiul public“.
Dacă noile modificări vor trece şi de Camera Deputaţilor, CE Oltenia va face servicii de sistem, dar contracost, va permite producătorilor să îşi facă un coş de energie şi să exporte, lucru interzis acum. Totodată, CE Oltenia va primi bani pentru lignitul stocat. Au fost situaţii când a făcut stocuri de peste 2 milioane de tone de cărbune şi câteva sute de mii de tone s-au degradat, pierderile fiind enorme. Nu este cazul anul acesta, când depozitele de cărbune sunt aproape goale.
De asemenea, un amendament prevede transparentizarea pieţei de energie deoarece ar trebui afişate şi cantităţile de energie livrate, nu numai preţurile.
Extrem de important este şi faptul că legea va impune preţul cel mai mic pentru consumator, ceea ce va duce la tăierea subvenţiilor regenerabilelor, crede Laurenţiu Ciurel.
NOTĂ
Legea a fost aprobată de Parlament, dar preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o pentru examinare. Acum câteva zile, la Senat, legea a trecut cu chiu cu vai, fătă votul PNL, iar camera decizională este Camera Deputaţilor. Dacă deputaţii o vor vota, Iohannis va fi nevoit să o promulge.

Vizualizări: 436

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: