Ciurel știe cum poate fi ieftinită energia

Fostul manager al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, acuză partidul din care face parte că face gafă după gafă. „PSD și-o ia pe toate planurile, producând gafă după gafă, la foc automat, precum fostul PDL de acum 5-6 ani”, a scris Ciurel pe blog. Fostul director este supărat pe creșterea prețului la energie, care va anula practic toate majorările salariale. Acesta spune că prețul la energie poate fi redus cu 30% doar prin mecanisme de piață.

Românii plătesc de la 1 iulie cu 8,5% mai mult pentru energie electrică, o știre care, spune Ciurel, a trecut aproape neobservată, în ciuda impactului dur asupra buzunarelor noastre. „Energia electrică intră în costul pâinii de toate zilele, a biletului de tren, a apei de la chiuvetă, a papucilor de plajă și a kilului de ulei. Pensionarul primește o sută de lei după mărirea pensiei. Mama, de exemplu, 20 de lei îi pierde direct la factura de curent, iar câte 3-4 lei la fiecare sută de lei pe care o mai cheltuie pe mâncare, întreținere, medicamente. Nu numai că suta aia se anulează în primele două săptămâni, dar la sfârșitul lunii avem o creștere de genul Radio Erevan, adică nu s-a dat, s-a luat”, a scris Ciurel.

Fostul manager al CE Oltenia spune că în compania energetică sunt cel puțin cinci foști sau actuali directori care, dacă ar avea putere, ar ști cum să reducă prețul la energie cu până la 30%. „Asta pentru că avem o conjunctură a mixtului energetic aproape unică în Europa, cu surse alternative care s-ar putea completa eficient reducând dezechilibrele și introducând în piață producători în ordinea costurilor reale, dar compensându-i suficient pe cei ce asigură stabilitatea sistemului, funcționând intermitent”, explică fostul manager.

Ciurel susține că prim-ministrul știe bine sistemul energetic și este un om cu păreri și soluții. „Există un om în Guvern care știe bine Sistemul Energetic. Tudose. Habar n-am de unde, dar acum câțiva ani, când ne mai aduna Ponta să ne scuture, deși nu era ministru la Energie, omul avea păreri și soluții. Poate n-a avut timp”, mai scrie Ciurel în materialul de pe blog.

Vizualizări: 787

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: