COD ROŞU! Halda de steril ameninţă casele din Pinoasa

Trăiește cu halda de steril în spatele casei. Este vorba de o familie din Negomir, care aşteaptă de ani buni o casă de la minerit, pentru a se muta. Capul familiei, Alexandru Velican, stă noaptea de pază, pentru a interveni la timp dacă malul de pământ îi va acoperi casa. Copiii şi nepoţii acestuia sunt zilnic în pericol. Primarul Gruescu susţine că este o situaţie de Cod Roşu, dar cei de la Complexul Energetic Oltenia nu se grăbesc să rezolve problema.

Membrii familiei Velican trăiesc un coșmar de când halda de steril de la Carierea Pinoasa a început să se apropie de locuință. Oamenii nu mai pot dormi noaptea de frică și stau de pază, ca nu cumva utilajele miniere să le acopere casa cu steril. „Nu mai avem liniște  de când halda a ajuns lângă casă. Nu ne mai putem odihni decât în week-end. Noaptea stau să păzesc locuința ca nu cumva halda să ne acopere casa, că am și eu copii și nepoți.  De la o zi la alta utilajele înaintează mai mult. Nu știm în ce parte să o luăm. Este vai de noi. Am ajuns în culmea disperării”, a precizat Alexandru Velican.

CEO le face casă de 5 ani

Casa familie Velican a început să crape, iar Complexul Energetic Oltenia încearcă de cinci ani să le facă o casă nouă unde să-i strămute. „Casa a început să crape, dar avem noroc să este din bârne și se ține, apa din carieră ne-a inundat beciurile și dacă mai și plouă ne intră în casă. Am făcut potecă la șefii din minerit. La domnul Ciurel nici nu se poate ajunge, că e păzit bine. Nu știu ce să mai fac. De cinci ani se chinuiesc să îmi facă o casă pe pământul meu. Au făcut ceva în bătaie de joc și acum plouă și în noua casă pe care nici nu am recepționat-o. Așa așteptăm noi Paștele”, a povestit Alexandru Velican.

„Nu ne prinde Paştele în casele noastre”

Cu frica-n sân stau și vecinii familiei Velican, care sunt convinşi că până în Sărbătorile Pascale vor rămâne sub cerul liber. „Dacă haldarea continuă în ritmul acesta, nu ne prinde Paștele în casele noastre, iar pe vecinul Velican cu atât mai puțin. O să rămână sub cerul liber, pentru că nu ne fac nici case, nu ne dau nici serviciu și ne dărâmă și casele. Suntem ca vai de noi. Ne spun că suntem pe listă, poate pe cea a morților. Eu i-am spus că sunt în șomaj și mi-au spus să stau liniștit acasă, dacă iau bani. Nu mai pot. Oricând și casa noastră se dărâmă pe noi. Mai nou nici apă nu mai putem bea, că fântânile sunt inundate”, a declarat un localnic.

Mai multe familii în pericol

Teama lor este fondată, asta pentru că în urmă cu două săptămâni o casă a fost demolată, pentru că exista pericolul să o înghită halda, iar familia a fost strămutată în cartierul Drăgoieni din Târgu-Jiu. În această zonă, 7 locuințe trebuie strămutate de urgență, iar alte 30 sunt în așteptare.

Autoritățile locale cunosc situația și ieri și-au programat  o întâlnire cu cei de la Complexul Energetic Oltenia pentru a căuta soluții. Primarul Ion Gruescu susţine că la familia Velican este o situaţie de COD ROŞU: „Este o situație gravă acolo. Eu cunosc problemele familiei Velican și îmi pare foarte rău. A fost și domnul consilier local aici, la primărie. Nu mai caut acum vinovați și am făcut tot ce s-a putut. Știu situația și domnul Ciurel și domnul Antonie de la Divizia Minieră. Au fost schimbările astea și acum lucrurile au început să se așeze. Acum ceva timp cei de la CEO au avut o vizită de lucru aici. Îi aștept la Negomir să stabilim ce trebuie să facem pe termen scurt. Sunt trei gospodării care trebuie să plece urgent de acolo. Acum e mai simplu că discut doar cu trei oameni, nu cu șapte ca până acum. Trebuie să dirijăm apa și să se haldeze în dreapta sau în stânga și nu spre case. Trebui să vedem ce s-a făcut pentru familii și ce trebuie să mai facem. Haldarea nu se poate opri pentru că s-au făcut investiții, iar carierea Pinoasa și Jilț sunt de viitor, au rezerva de cărbune. Trebuie să fim ca la meteo. Cu cod roșu, portocaliu și galben. Domnul Velican este de cod roșu și trebuie rezolvat, nu să trecem la cel galben pentru că are pile sau e prieten cu nu știu cine”.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere oficial.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: