„Coleusul” de lângă Târgu Jiu

Zeci de beneficiari de ajutoare sociale, obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii, au fost mobilizaţi miercuri la marginea municipiului Târgu Jiu pentru a strânge de acolo tonele de haine aruncate la voia întâmplării. Primăria a dus în zonă şi o volă cu care să fie împinse mormanele de gunoaie. Aici au ajuns şi cei care promit că vor da amenzi, toată lumea arătându-i cu degetul pe romii din cartierul Obreja, cei care trăiesc din vânzarea de haine vechi, niciunul dintre ei nerecunoscând însă că poluarea le-ar aparţine.

Beneficiarii de ajutoare sociale au fost aduşi încă de dimineaţă în zona de la marginea oraşului poluată cu tone de haine second hand. Coordonator din partea municipalităţii pentru cei care au avut misiunea de a face curăţenie pe câmpul ce se învecinează cu cartierul Obreja şi Panduraş a fost Sorin Găvănescu. „Opera asta le aparţine vecinilor noştri de aici din cartier. Din alte părţi nu vine nimeni să arunce atâtea haine, dar ei fac mizerie, ei fac şi curăţenie, că majoritatea celor cu care sunt aici prezent sunt din acest cartier. Oricine îşi dă seama repede că e vina lor pentru că sunt numai deşeuri, cârpe, trenţe, încălţăminte, tot ce nu se vinde la Coleus e adus şi aruncat aici. Sunt şi piese de maşini, scaune, dar ce nu vrei întâlneşti aici. Dar să ştiţi că au fost perioade în care au fost grămezi şi mai mari, pe care le-am adunat, că nu putem lăsa lucrurile aşa. Sunt multe şi acum, dar altă dată parcă au fost şi mai multe”, spune Găvănescu.

Toamna trecută romii din Obreja ieşeau în centrul oraşului şi protestau că nu sunt ajutaţi de primărie să îşi vândă hainele în târgul de vechituri cunoscut de toată lumea drept „Coleus”. Acum, Coleusul pare să se fi mutat pe câmpul de la marginea oraşului, acolo unde până şi cei aduşi să strângă mizeria vorbesc despre cine a putut face atâta… poluare cu haine. „Ţiganii aruncă, cum cine aruncă? E o ruşine pentru populaţia noastră a romilor, dar ce să le facem noi celor care aruncă”, a spus unul dintre beneficiarii de ajutor social adus la strâns gunoaie. Mulţi dintre cei veniţi aici le-au cerut jurnaliştilor să nu îi filmeze sau fotografieze pentru că se vor face de râs în cartier atunci când vor reveni acasă şi vor trebui să recunoască muncile pe care le-au făcut.

Amenzi pe hârtie

Despre amendarea vinovaţilor a vorbit miercuri orice reprezentant al unei instituţii de stat, de la şeful Gărzii de Mediu Gorj, până la reprezentanţii Primăriei sau ai Poliţiei Locale Târgu Jiu. Comisarul şef Gheorghe Sanda spune că amenzile ce vor fi aplicate în perioada următoare vor fi drastice. „Este vorba de o comunitate de romi care periodic ne creează această problemă într-o zonă destul de apropiată de centrul oraşului. Vom merge spre limita maximă a sancţiunilor şi aici vorbim de sute de milioane de lei vechi”, a dat asigurări Sanda.

Purtătorul de cuvânt  al Primăriei, Anamaria Ianc, a menţionat că înainte de sărbătorile de iarnă municipalitatea a făcut curat în zona respectivă la fel ca şi acum. Zilele libere au făcut imposibil ca primăria să mai poată mobiliza beneficiari de ajutor social la curăţarea terenului şi aşa s-ar fi ajuns la ceea ce am văzut zilele acestea. Poliţia Locală a precizat prin purtătorul de cuvânt Alexandra Petriţa că anul trecut au fost aplicate 118 amenzi, în cuantum total de aproape 4.300 de lei.

Vizualizări: 1,393

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: