Comandantul IPJ Gorj, interviu înainte de pensionare

Fostul inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Gorj, Marius Dascălu, a dat un interviu publicaţiei Adevărul, la plecarea din instituţie. Interviul a fost dat după multe insistenţe, iar Dascălu este prudent în a face declaraţii. Dintre răspunsurile sale se remarcă cele legate de dotarea sediilor de poliţie, factorii care determină infracţiuni în judeţul Gorj, dar şi cum DNA a micşorat volumul de muncă al poliţiştilor.


În evidenţele Poliţiei Gorj figurează peste 6.300 de dosare cu autor necunoscut, iar sărăcia este factorul principal pentru infracţiuni, susţine fostul şef al IPJ Gorj. „Factorii sunt diverşi, pornind de la sărăcia din mediul rural, pentru că multe din furturile din mediul rural sunt furturi fie ale unor materiale care se valorifică sub formă de deşeuri la firmele de reciclare şi pe care obţine mai nimic, fie produse alimentare. Sunt multe furturi de pe rafturile magazinelor“. Acesta a mai spus că IPJ Gorj nu se mai confruntă cu deficit de personal. „A existat un deficit, dar nu mai există acum. La nivelul întregului judeţ, deficitul nu este semnificativ, fiind undeva la 40 de locuri disponibile, care vin de cele mai multe ori din dinamica de personal“.

Gorj, pepinieră de poliţişti
Acesta a mai spus că judeţul Gorj este „o pepinieră pentru şcolile de poliţie“. „Dacă am face o centralizare a poliţiştilor aflaţi în alte judeţe ale ţării cred că am ajunge la 200-300. Doar anul acesta, la şcolile de poliţie au luat examenul peste 75 de tineri absolvenţi“. Şi dotarea poliţiei s-a îmbunătăţit în ultimii ani, spune Dascălu. „Nu avem posturi de poliţie care să nu aibă în dotare un autoturism. Aceste autoturisme care beneficiază de combustibilul necesar şi marea majoritate parcurg între 800 şi 1500 de kilometri pe lună. Combustibil pentru asigurarea patrulării, participarea la evenimentele de la 112 sau la celelalte activităţi pe care le desfăşoară există“, a declarat Marius Dascălu.
O problemă ar fi însă dotarea pentru soluţionarea infracţiunilor informatice. „Mă refer aici la faptul că, dacă avem infracţiuni informatice care se săvârşesc în foarte multe locuri, este normal să avem şi personal şi tehnică pentru a identifica în timp real aceste fapte. Din punct de vedere al logisticii, sediile poliţiilor merită o atenţie în plus şi e nevoie de alocarea unor fonduri mai mari pentru punerea lor la punct“. I s-au adresat şi întrebări legate de problemele penale ale foştilor miniştri ai MAI sau ai Poliţiei, dar a refuzat să comenteze. „Sunt de părere că în ultimii ani, scandalurile de presă sau politice au influenţat din ce în ce mai puţin activitatea poliţie, asta pentru că parchetele şi DNA şi-au intrat în rol“.

Vizualizări: 792

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: