Comisarii de mediu, în control la iazurile piscicole din Gorj 

Balastierele de pe râurile din Gorj vor fi luate cu asalt de comisarii de mediu. Responsabilii cu mediul vor verifica dacă cei care au solicitat aviz pentru realizarea de iazuri piscicole au respectat condiţiile sau doar au exploatat pietrișul și au lăsat gropi uriașe în albiile râului. Amenzile în astfel de situații sunt unele usturătoare.

Controalele vor fi realizate la toate exploatațiile de agregate de pe cursurile de apă din județul Gorj. Comisarii de mediu vor verifica dacă agenții economici au respectat condițiile din autorizațiile emise de cei care administrează cursurile de apă dar și cele prevăzute în avizele de mediu. Comisarii de mediu nu vor merge singuri la aceste controale, ci însoțiți de polițiști și de reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor. "Controlul va viza respectarea condițiilor din autorizări. Controlul va viza și acele amenajări piscicole unde ne confruntăm cu o problemă, în sensul că aceste investiții nu sunt finalizate iar în locul lor există riscul să rămână niște gropi remanente care nu vor avea nicio utilitate. Spun că fac iaz piscicol și obțin toate avizele și autorizațiile necesare dar într-un final lucrarea nu se mai termină", a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.    

Cer avize pentru peşte şi scot pietriş

Cele mai multe balastiere funcționale din Gorj sunt amplasate pe râul Jiu, dar vor fi vizate și celelalte cursuri de apă. Comisarii de mediu spun că nu vor ezita să aplice amenzi. "Acolo unde vom constata neconformități operatorii economici riscă sancțiuni usturătoare. Amenzile vor merge până la 70.000-80.000 RON", a explicat comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Cei care exploatează agregate în situri naturale protejate au nevoie și de un aviz de la custozii acestora.

În anii trecuți, comisarii de mediu au constatat că unii agenți economici care  au solicitat avize pentru realizarea de iazuri piscicole iar după ani buni de la obținerea acestora nu era nici urmă de pește în gropile respective. Asta pentru că intenția celor care au solicitat avize era doar de a exploata pietrișul. 

Chiar și cei care lucrează la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, Collini Lavori SPA Trento, au solicitat la APM Gorj aviz de mediu pentru realizarea unui iaz piscicol în zona Romanești.

Vizualizări: 624

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: