Comoara ascunsă de la Peștișani. Ce vor să facă autorităţile locale!

În satul Boroșteni al comunei Peștișani, chiar în inima muntelui, există o peșteră cu o poveste aparte. Este vorba de Peștera Cioarei, unde au fost descoperite cele mai vechi rămășițe omenești din Europa. Puțini sunt cei care știu despre această cavernă și tocmai de acea autoritățile locale din Peștișani s-au gândit să includă Peștera Cioarei în circuitul turistic.  

Accesul la Peștera Cioarei din satul Boroșteni se face pe un drum abrupt, traversând muntele. Este ascunsă privirii în desişul vegetaţiei unui versant. Din punct de vedere geografic, caverna este amplasată la circa 350 de metri altitudine. De-a lungul vremii, peştera a făcut obiectul unor cercetări arheologice, ceea ce se poate observa cu ochiul liber. Unul dintre cei mai cunoscuţi arheologi români, Marin Cârciumaru, din Târgoviște, a făcut săpături aici mai bine de 20 de ani. Autoritățile locale din Peștișani au realizat potențialul acestei peșteri și au în plan să o includă în circuitul turistic. „Una dintre ambițiile mele destul de mari este introducerea în circuitul turistic al Peșterei Cioarei. Această peșteră din satul Boroșteni este locul în care s-au găsit cele mai vechi oseminte omenești din Europa. Ori un asemenea loc trebuie să fie inclus în circuitul turistic, rivalizând cu multe alte locuri din România care se bucură de alți vizitatori”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani. 

Autoritățile locale vor să realizeze și câteva locuri de campare moderne pentru turiști, pe Valea Bistriţiei şi la Hobiţa, în care aceștia să poată veni cu rulotele.

Galerie foto





Vizualizări: 14,701

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: