Comoara din pădure. Ce au găsit detectoriştii la Albeni

Detectoriştii gorjeni au făcut o nouă descoperire. Aceştia au găsit, la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe obiecte din epoca romană şi dacică. Printre acestea se află şi un inel de argint.

Acţiunea de căutare a detectoriştilor s-a desfăşurat într-o zonă împădurită de pe raza comunei Albeni. La acţiune au participat mai mulţi căutători de comori cu detectoare de metale, însă numai trei au reuşit să găsească vestigii. Viorel Vîlceanu din Târgu Jiu este unul dintre norocoşii care au dat peste obiecte vechi. „Eu, personal, am descoperit o unealtă de fier care seamănă cu uneltele dacice din perioada aceea. Un atu în plus să zicem că ar fi din acea epocă e faptul că la aproximativ 25 de metri de locul respectiv, un alt coleg a descoperit două monede dacice, din aceeaşi perioadă, de argint. A mai fost descoperit, la vreo 70 de metri, un inel de argint roman, o fibulă romană. Inelul nu avea piatra. Este dificil ca după 2000 şi ceva de ani să mai stea gema. Pe acolo, prin pădurile acelea, au fost alunecări de teren. Pentru mine este o pasiune, dar şi plăcerea de a sta în aer liber”, a declarat Viorel Vîlceanu.

Obiectele găsite au fost depuse luni, 12 martie, la Primăria Albeni. Unii detectorişti au specificat în procesul verbal că nu solicită recompensă pentru vestigiile pe care le-au găsit. Acestea urmează să ajungă la Muzeul Judeţean Gorj. „Piesele cu pricina vor intra în patrimoniul muzeului. Vor fi propuse spre clasare, categoria fond sau tezaur a patrimoniului cultural naţional mobil, iar după aceea vor fi expuse, dacă sunt deosebite şi arată bine din punct de vedere estetic. Vor fi expuse în cadrul expoziţiei de bază”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Căutătorii de comori au găsit în luna noiembrie 2017 matriţa cu care dacii îşi produceau monedele proprii în urmă cu circa 2000 de ani. Descoperirea făcută de Sorin Maria şi Valentin Cârstea a avut loc în zona Târgu Cărbuneşti. Sorin Maria a participat şi la căutările de la Albeni.

Vizualizări: 6,010

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: