Comori ferite de ochii lumii. „Degeaba le găsim, dacă nu se pot bucura şi alţii de ele”

Căutătorii de comori sunt supăraţi şi spun că, în ultimii trei ani, au dus la muzeu o mulţime de obiecte vechi care nu au fost însă niciodată expuse. Conducerea Muzeului Judeţean invocă lipsa spaţiului, asta în condiţiile în care a admis că în multe situaţii preferă să etaleze replici ale obiectelor, de teama hoţilor.

Valentin Cîrstea s-a revoltat pentru că obiectele pe care le-a donat Muzeului Judeţean nu pot fi admirate de cei care trec pragul instituţiei. „Zeci şi sute de piese am dus la muzeu. De ce nu le expun? Sunt cel puţin 4 la categoria tezaur, plus multe altele. E tezaurul de denari de la Teleşti pe care nici până acum nu l-au clasat, statuete de bronz. Degeaba le găsim, dacă nu se pot bucura şi alţii. La urma urmei, asta este satisfacţia, să se bucure şi alţii. O să vină «Noaptea Muzeelor» şi o să vedem aceleaşi lucruri pe care le au de 5 ani. Şi noi le ducem o mulţime de obiecte. Eu ştiu că sunt nişte standarde de securitate, dar pot să facă expoziţie o zi-două, nu cred că nu şi-ar permite. Oricum, e păzit. Au camere, gardieni. Aşa atrag lumea”, a declarat Valentin Cîrstea.

Conducerea Muzeului Judeţean spune că în unitate sunt 37.000 de exponate şi că nu mai are spaţiu să expună şi altele. Cele care sunt speciale sunt incluse periodic în expoziţia de bază, restul fiind utilizate în expoziţii temporare sau ţinute în depozit. „Eu zic că nu este adevărat deoarece o parte dintre obiecte au fost expuse, mai ales cele descoperite în pădurea de Bălăneşti; este vorba despre cele trei sice - cuţite de luptă geto-dacice, iar celelalte sunt comune, există şi în patrimoniul muzeului. Unele sunt expuse ca replici, altele ca originale. Expoziţia de bază este o expoziţie care nu se transformă din punct de vedere al aspectului în fiecare an sau în fiecare lună, iar pe măsură ce piesele vor fi şi restaurate, unele vor fi expuse, altele vor sta în depozit, sau vor fi expuse cu alte ocazii în cadrul unor expoziţii temporare. Nici spaţiu disponibil nu mai avem”, a comentat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Detectoriştii gorjeni vor să se unească într-o asociaţie şi să lupte pentru drepturile lor.    

Vizualizări: 1,764

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: