Concediaţii disciplinar, fără indemnizaţie de şomaj

Târgujienii care au fost concediaţi de la locul de muncă pe motive disciplinare nu au dreptul la ajutor de şomaj, indiferent de vechimea la locul de muncă. Aşa prevede legea şomajului, lege pe care foarte mulţi oameni o contestă pentru că li se pare neîntemeiată.

Gorjenii ar trebui să fie mai atenţi la îndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu pentru că riscă să rămână şi fără ajutor de şomaj în cazul în care sunt concediaţi pe motive disciplinare. Măsura se aplică indiferent de vechimea în muncă a indisciplinatului. „Noi nu acordăm şomaj decât studenţilor care nu reuşesc să se încadreze în muncă şi restructuraţilor. Cei care au fost concediaţi disciplinar nu beneficiază de indemnizaţie şi nici nu vin la noi să o solicite pentru că angajatorul le comunică că nu au acest drept”, a declarat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj spun că astfel de cazuri se întâlnesc frecvent însă cu toate acestea nu au o evidenţă pentru că de cele mai multe ori angajatul contestă decizia de încheiere a contractului de muncă şi se ajunge la un litigiu. Cele mai frecvente decizii încheiate pe motive disciplinare au ca şi obiect părăsirea locului de muncă nejustificat sau chiar conflicte între angajat şi angajator. „Avem astfel de cazuri însă nu putem ţine o evidenţă pentru că de cele mai multe ori se ajunge la litigii pe dreptul muncii, însă pot să vă spun că părăsirea locului de muncă fără explicaţii sau conflictele dintre părţi sunt cele mai importante motive care se regăsesc în decizii. Totuşi să ştiţi că legea este foarte flexibilă din acest punct de vedere şi dacă persoana concediată se angajează la o altă firmă timp de un an de zile, după aceea poate beneficia de şomaj”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

UN CAZ LA PENITENCIAR

Ce mai recent caz în acest sens rămâne cel al angajatului penitenciarului Târgu Jiu care şi-a părăsit postul de pază din secţia exterioară din Pojogeni fără justificare. Conducerea penitenciarului a făcut o propunere de destituire din funcţie însă în prezent agentul este încă angajatul penitenciarului pentru că se află internat la spitalul din Sadu. „Domnul Mihu rămâne încă angajatul nostru până va primi decizia finală de destituire. Noi am făcut o propunere în acest sens însă în prezent acesta se află internat la spitalul din Sadu din câte am înţeles”, a declarat Dorinel Boitor, directorul adjunct al Penitenciarului Târgu Jiu.

Agentul lucrează în cadrul penitenciarului Târgu Jiu de mai bine de cinci ani însă în urmă cu puţin timp acesta a plecat de la unitate către postul de pază din Pojogeni cu toate materialele din dotare însă nu a mai ajuns la serviciu motivând că i s-a stricat maşina şi a fost la un service auto.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: