Concluziile lui Boza după cel mai mare protest din mandatul lui

Opt ore în nămol, şapte de mers pe jos şi încă trei de negocieri. După ore întregi de discuţii, managerul CE Oltenia, Sorin Boza, a reuşit să convingă minerii să renunţe la protest. Negocierile s-au încheiat târziu după miezul nopţii, iar ortacii au renunţat la grevă cu promisiunea că nemulţumirile lor vor fi analizate, iar administraţia le va aduce soluţii săptămâna viitoare.

Discuţiile cu minerii s-au încheiat în jurul orei 02.00. Oamenii au fost trimişi acasă cu un autocar după ce au venit pe jos de la Jilţ Nord până la Târgu Jiu. Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, a explicat că minerii nu au cerut lucruri imposibile şi că va găsi soluţii pentru nemulţumirile lor. „Îmi doream doar să stau de vorbă cu ei. Sper că am clarificat. Oamenii nu vin decât cu probleme corecte. Mi-am luat câteva zile până le vom rezolva. Nu au venit cu avioane, ci cu probleme care se pot rezolva. Miercuri ne vom întâlni şi vom continua. Atât timp cât există comunicare, 50% din probleme sunt rezolvate”, a fost asigurarea lui Boza după discuţia cu minerii.

Supăraţi pe liderii de sindicat

Supărarea cea mai mare a minerilor ar fi pe liderii de sindicat, şi nu pe administraţie. Oamenii au scandat împotriva sindicaliştilor care au prins posturi bune în cadrul companiei energetice şi nu i-au ţinut la curent cu discuţiile finale privind noul Contract Colectiv de Muncă. „N-au avut nimic cu noi, cu administraţia. Aveau susţinere pentru noi. Eu, ca administrator, nu mă bag în bucătăria lor internă. Poate s-au acumulat multe în relaţia lor cu partenerii sociali de-a lungul anilor. Ei ştiu mai bine ce au de făcut în continuare”, a declarat Boza.

Armonizare transparentă de luna viitoare şi desfiinţarea posturilor de inspectori sociali. Acestea au fost doar două dintre nemulţumirile minerilor care au ajuns la Târgu Jiu obosiţi, plini de nămol şi înfometaţi. „Principala doleanţă a fost o transparenţă mai mare la următoare armonizare salarială şi o aşezare pe poziţii mai bune. Sunt unii salariaţi care sunt pe poziţiile 15-16, trebuie o mai mare atenţie asupra lor. Au vorbit şi despre desfiinţarea posturilor de inspectori sociali. Oamenii sunt obosiţi. Au venit pe jos 40 de kilometri după o zi grea. Voi lua în calcul toate opţiunile cu care au venit dumnealor. Nu au venit cu lucruri imposibil de rezolvat”, a mai explicat Sorin Boza.

 Sindicalist: Condiţii ca-n Evul Mediu

Cerinţele au fost aceleaşi şi la Cariera Lupoaia, blocată miercuri. 400 de mineri au refuzat să intre la muncă, iar activitatea s-a reluat aproape de miezul nopţii, după discuţiile cu Sorin Boza. „Salariile şi condiţiile de muncă sunt de Evul Mediu. Eu nu stau cu pantofii daţi cu vâsc şi vin şi vorbesc de condiţiile de negociere. Voi merge la întâlnirea cu domnul Vişan. Voi cere să desfiinţeze acest departament de inspectori sociali care taie frunze la câini. Din punctul meu de vedere, acest contract de muncă este o bătaie de joc”, a spus Nicu Bunoaia, lider de sindicat în cadrul Carierei Lupoaia.

Vizualizări: 8,135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: