Conducta care trece prin 12 localități din Gorj, autorizată de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei a emis autorizația de construire pentru gazoductul de 550 de km lungime care va face parte din coridorul care leagă energetic Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Reprezentanții Transgaz, instituția responsabilă de implementarea proiectului, estimează că lucrările vor începe în toamnă. Un punct important al investiției este în comuna gorjeană Hurezani, acolo unde va fi realizată o centrală de condensare a gazelor estimată la un miliard de lei. Pentru realizarea proiectului vor fi expropriate 20.000 de terenuri, parte din ele în 12 localități din Gorj.

Proiectul gazoductului care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria (BRUA) a fost negociat la nivel european, după eșecul proiectului Nabucco. Rolul gazoductului BRUA este de a lega rețelele de gaze naturale din țările implicate în proiect și de a crește siguranța națională a României în ceea ce privește alimentarea cu gaze naturale. În plus, acest proiect are drept rol și crearea infrastructurii necesare exploatării depozitelor de gaze naturale descoperite în zona românească a Mării Negre.

Lucrări de sute de milioane de euro

Autorizația de construire pentru gazoductul BRUA a fost emisă în urmă cu câteva zile de către Ministerul Energiei, au anunțat reprezentanții instituției într-un comunicat de presă. În acest context, reprezentanții Transgaz estimează că lucrările la acest gazoduct ar urma să înceapă în toamna acestui an. Lucrările sunt estimate la peste 300 de milioane de euro.

„Acest proiect presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte, în lungime totală de aproximativ 550 km, pe culoarul Giurgiu – Podișor – Corbu – Hurezani – Hațeg – Recaș – Horia și a trei stații de comprimare amplasate pe traseul conductei (SC Corbu, SC Hațeg, SC Horia). După punerea în funcțiune, proiectul va asigura o capacitate maximă de transport gaze naturale de 1,5 mld.mc/an înspre Bulgaria şi de 4,4 mld.mc/an înspre Ungaria”, se arată într-un document al Transgaz care descrie proiectul. Acest gazoduct ar urma să devină funcțional din 2019.

EXPROPRIERI

La Gorj, conducta va traversa localitățile Dănciulești, Stejari, Hurezani, Vladimir, Bărbătești, Jupânești, Târgu-Cărbunești, Scoarța, Bălănești, Bumbești-Jiu, Turcinești și Schela. Potrivit autorităților, vor fi expropriate doar terenuri, nu și clădiri.

Vizualizări: 13,297

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: