Constantin Bobaru: Bălăcăreala asta nu face bine

Toate privirile sunt îndreptate spre Bucureşti. Primarii, fie ai puterii, fie ai opoziţiei, sunt îngrijoraţi de o nouă schimbare în fruntea Guvernului. Un nou premier nu ar fi cea mai bună soluţie, este de părere primarul PNL din Bumbeşti Jiu. Constantin Bobaru se teme tot mai mult de regionalizare. Susţine că libertatea edililor de a majora salariile poate duce la acest fenomen.

Reporter: Cum vedeţi ce se întâmplă la Guvern, în PSD?

Constantin Bobaru: Mi-e greu să intru în treburile unui partid. Din tot scandalul acesta nu are de pierdut decât omul de rând. S-a venit în faţa alegătorilor cu un program de guvernare. Lucrurile nu merg foarte bine. Bălăcăreala asta din spaţiul public nu face bine. Să ne devorăm propriul guvern, să dăm jos propriul prim ministru prin moţiune de cenzură? Sper să aibă maturitatea politică să le dea românilor o guvernare stabilă. Vă daţi seama ce ar însemna acum, la început de an, când se stabilesc bugetele, să dea jos premierul?

Rep.: Să ne aşteptăm la un alt premier?

C.B.: Au dus ţara într-o mare criză politică. Prima dată, poate au înţeles românii, preşedintele. Să schimbi deja trei premieri e prea mult. E un program de guvernare care trebuie respectat. Trebuie luat iar de la capăt dacă nu îl fac coerent. Nu ştiu care este motivul scandalului. E greu să spui cât de serioasă este această confruntare. Se vrea capete. Să dezbată cu uşile închise şi să vină cu soluţii.

Rep.: Este un moment potrivit pentru o schimbare radicală?

C.B.: Ţara are nevoie de guvernare. Noi, autorităţile locale, avem nevoie acum să ne constituim bugetele. Ar trebui să intereseze Guvernul ce este de făcut. Curge timpul şi trebuie să apară în faţa alegătorului. Au promis marea cu sarea şi acum vin şi ce le spun oamenilor că au făcut? Cetăţeanul are puterea.

Rep.: Cum staţi cu banii la Primăria Bumbeşti Jiu?

C.B.: După părerea mea, este o gafă mare care se încearcă să se perpetueze. E o altă filozofie la aceste bugete. Facem praf bugetele locale şi stăm cu mâna întinsă la Guvern. Pentru echilibrare dau buget zero. Să mergi la infinit cu arieratele. Au văzut unii primari că merge treaba, angajează cheltuieli fără suport în spate şi cer bani de la Guvern. Toate UAT-urile au nevoie de bani. Şi noi avem nevoie. Legea salarizării pentru administraţie este o mare capcană. Cu siguranţă, va fi unul dintre elementele care va sta la baza regionalizării. Nu poţi, la infinit, să ai ţara fărâmiţată pe mii de UAT-uri, să faci cheltuieli şi să stai cu mâna întinsă. Vor intra în faliment. Şi UAT-urile se conduc tot după nişte reguli economice. Nimeni nu trebuie să cheltuiască mai mult decât produce. Tu trebuie să dimensionezi bugetul după venituri. Să fie egale cu cheltuielile. Tu, de la început, angajezi cheltuieli mai mari decât veniturile, normal că nu ai bani.

Rep.: De ce credeţi că s-a ajuns totuşi în situaţia ca unele primării să rămână fără bani de salarii?

C.B.: Bugetul este înghesuit că au salarii chiar şi de două ori mai mari decât în alte primării. Un viceprimar de comună se duce la aproape 8.000 de lei şi te poţi duce cu toate salariile din executiv la un leu mai puţin decât primarul. Nu este în regulă ca să stai apoi cu mâna întinsă la Guvern. Trebuie să stai cu picioarele pe pământ. Mie, un salariat de la Contabilitate îmi pleacă de la oraşul Bumbeşti Jiu, după 20 de ani, la o comună unde are salariul mai mare. Vi se pare normală o astfel de filosofie financiară? Mai vorbim peste câţiva ani dacă nu va fi acesta un criteriu de regionalizare. Eu le-am spus angajaţilor: Vreţi salarii mai mari câţiva ani şi dup-aia închidem porţile? Eu cred că regionalizarea trebuie făcută.

Vizualizări: 746

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: