„Constantin Brâncuşi - Între Hobiţa şi Paris”

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită vineri, 16 martie, ora 16.30, la vernisajul expoziţiei „Constantin Brâncuşi - Între Hobiţa şi Paris”, organizată în memoria părintelui sculpturii moderne de la a cărui trecere în nefiinţă se împlinesc 61 de ani şi Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, cărora Brâncuşi le-a dedicat ansamblul monumental de la Târgu Jiu.

Cel despre care criticul de artă Jammes Farrel spunea: „Lângă Shakespeare şi Beethoven se mai află un Dumnezeu: acesta este Românul Brâncuşi”, a fost filozof, artist, a influenţat prin arta lui nu numai sculptura, dar şi arhitectura secolului XX sau designul industrial şi grafic şi niciodată nu a uitat de unde a plecat.

„Întotdeauna m-am considerat un ţăran în felul meu, cu toate că mă trag din agricultori-moşneni, care la rândul lor se trag din Bărbăteştii începuturilor, toţi de la izvoarele Dâmboviţei. Nici o întâlnire şi nici un schimb pe care l-am avut vreodată cu filozofi, regi, regine, cu principi, cu preşedinţi de republici, cu creatori şi oameni de rând, nu mi-au înnobilat sufletul mai puternic ca el, ţăranul de la Dunăre, acel ţăran român, care între cele două războaie mondiale ajunsese ca să fie intimidat şi minimalizat de sărăcie şi de lipsa de perspectivă în desăvârşirea lui. Am fost trimis şi eu de mic copil la procopseala în lume. N-am pierdut legătura şi nu mi-am scos rădăcinile pentru a umbla năuc pe glob. A profitat şi arta mea. M-am salvat ca om”, mărturisea Brâncuşi.

Expoziţia „Constantin Brâncuşi - Între Hobiţa şi Paris” îşi propune să prezinte moştenirea cu care a plecat Constantin Brâncuşi spre Paris şi de asemenea scrisori, fotografii din timpul realizării Coloanei Recunoştinţei fără de Sfârşit puse la dispoziţie de Sorana Georgescu Gorjan, fiica inginerului Ştefan Georgescu Gorjan, cel împreună cu care Brâncuşi a realizat Coloana în atelierele de la Petroşani.

Vizualizări: 273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: