Constituirea Electra ar diminua concedierile din minerit

Reducerea cererii de cărbune anul viitor va duce la disponibilizări masive în minerit. Unii spun că de ordinul miilor, alţii de ordinul sutelor, dar nici un oficial din minerit nu doreşte să spună ceva concret, deşi calculele sunt deja făcute. Ionel Manţog, director economic la CE Turceni şi membru în AGA la SNLO, a spus că nu vrea să dea el veştile proaste. A precizat doar că vor fi mai puţine concedieri dacă va fi constituită Electra, decât dacă va rămâne actuala organizare pe piaţa producătorilor de energie.

Constituirea Electra mai depinde acum doar de Fondul Proprietatea. Litigiul existent între Fond şi CE Rovinari ar putea fi soluţionat în câteva zile, iar Electra ar deveni astfel funcţională la sfârşitul acestui an. Fondul Proprietatea mai are şi alte căi de atac, astfel că dacă guvernanţii nu cad la pace şi se trece în anul viitor, întârzierea va fi între trei şi şase luni. „Cum am funcţionat atâţia ani în formula asta, nu este chiar un capăt de ţară dacă întârziem cu trei sau şase luni. Adică nu trebuie să se facă orice compromis cu Fondul Proprietatea, doar pentru a ne încadra în termen”, a declarat Manţog. Acesta a precizat însă că energia termo va trece anul viitor printr-o perioadă foarte grea şi că problemele vor fi ceva mai mari fără Electra.

Urmează un an dificil pentru minerit

Cel mai greu va fi, spune Manţog, pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. „În 2011 se va înregistra o reducere a cererii de cărbune. Pe acest fond, este evident că va trebui găsită o soluţie de micşorare a cheltuielilor, inclusiv cu salariile, dar nu numai”, a spus Manţog. Acesta nu a dorit să spună câţi oameni vor fi concediaţi: „Nu mă mai puneţi pe mine să dau veştile proaste. Este în lucru o analiză la nivelul SNLO, care a colectat şi date de la Turceni şi Rovinari. Nu sunt autorizat să am o asemenea discuţie”.

Acesta a explicat totuşi care sunt motivele care vor duce la reduceri de personal. „Calculele arată că va fi o reducere a cererii de cărbune. Carierele din Mehedinţi şi Vâlcea sunt captive, adică depind de activitatea centralelor de la Halânga şi Govora, care vor trece pe alte surse. Centrala de la Braşov trece pe gaze. Termocentralele din Turceni şi Rovinari nu vor mai putea lucra nici ele cu patru grupuri chiar dacă ar exista cerere, pentru că sunt grupuri care intră în programe de modernizare, iar o astfel de lucrare durează un an-doi, nu câteva luni. Din păcate, modernizările nu s-au făcut în perioada 2006-2008, aşa că există o întârziere care nu a putut fi recuperată integral. Din toate aceste motive şi altele, va rezulta o scădere a cererii de cărbune. Sigur, sunt luate în calcul şi variante de reduceri de personal, şi variante mai optimiste, în sensul că vor fi şi perioade cu cerere mai mare şi atunci trebuie găsite formule de şomaj tehnic şi aşa mai departe”, a spus Manţog.

În pericol de a fi închise rămân totuşi carierele din Mehedinţi şi Vâlcea, iar în următorii doi ani ar putea dispărea şi subteranul de la Motru.

„Nu trebuie să ne bazăm exclusiv pe concedieri”

Manţog spune că reducerea preţului la lignit nu trebuie să re bazeze exclusiv pe concedieri, ci în primul rând pe o mai bună organizare şi pe modernizarea utilajelor. „La stadiul tehnologic actual al carierelor, prin măsuri organizatorice putem reduce preţul cu 15% în doi. Dar pentru a reduce mai mult trebuie să facem investiţii, să punem circuitele la punct, să nu mai trebuiască să facem atâtea reparaţii”, explică Manţog. Acesta a subliniat că la Jilţ au fost luate deja astfel de măsuri, astfel că fronturile de lucru sunt asigurate, iar costurile au fost deja reduse cu 12%.

Vizualizări: 220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: