Consultare publică pe tema dispariției Jiului din defileu

Administrația Parcului Național Defileul Jiului va organiza în data de 31 mai 2017, la Centrul de Vizitare din localitatea Bumbești Jiu (județul Gorj), o consultare publică cu privire la proiectul de amenajare hidroenergetică a zonei. Proiectul a fost început în 2003 și este pe final, fiind investiți peste 130 de milioane de euro. Jiul va fi deviat pe o porțiune de circa 20 de kilometri prin tunele subterane, iar în albia râului va rămâne cel mult a opta parte din debitul actual. În aceste condiții, peștii și animalele din zonă vor avea de suferit.

„De-a lungul anilor, Valea Jiului a fost furată din toate părțile și pe toate planurile. Este momentul să lăsăm pesimismul și pasivismul în Valea Jiului și să luptăm împreună pentru ceea ce este al nostru și reprezintă atuul principal al zonei: povestea spectaculară creată de natură. Este momentul să acționăm și să nu devenim complici la moartea uneia dintre cele mai frumoase creații naturale”, susține Adina Vințan, inițiatoarea proiectului Valea Jiului Society.

Organizațiile de mediu au cerut și în instanță oprirea lucrărilor de către Hidroelectrica, considerând că autorizația de construcție emisă de Consiliul Județean Hunedoara este ilegală, fiind în baza unui aviz de mediu care nu mai e valabil. Un verdict ar putea fi dat chiar vineri, 19 mai, dar Tribunalul București a mai amânat de trei ori pronunțarea. (A.A.)

Vizualizări: 7,658

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: