Consumul de apă din apartamente, monitorizat de la distanţă. Cum!

Aparegio va monitoriza consumul de apă din locuinţele târgujienilor cu ajutorul unui sistem de citire prin unde radio. Este vorba despre montarea unor noi apometre, cu citire de la distanţă. Contoarele de apă cu transmisie radio permit citirea exactă a consumului de apă, atât de apă caldă, cât şi de apă rece, la o distanţă cuprinsă între 20 şi 200 de metri de locul unde e amplasat contorul. Conducerea Aparegio spune că este o variantă mult mai ieftină decât scoaterea contoarelor pe casa scării.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au cerut Aparegio să suporte o parte din cheltuielile scoaterii apometrelor pe casa scării. „Propunerea mea este de a cofinanţa aceste lucrări de scoatere a contoarelor de apă în afara apartamentelor, pe casa scărilor, pentru că abia atunci putem vedea consumul exact de apă, aşa cum face şi CEZ şi Distrigaz şi abia atunci putem acţiona. Pentru că altfel, asociaţia dă în judecată proprietarul, se ajunge la executare şi durează mult până recuperăm banii”, a spus preşedintele Asociaţiei de Proprietari Nr.1 Târgu Jiu.

Conducerea Aparegio spune că a identificat o variantă mult mai ieftină de monitorizare a consumului de apă, atât pentru proprietari, cât şi pentru furnizorul de apă. Potrivit directorului Traian Pătrăşcoiu, există discuţii cu o firmă privată pentru a achiziţiona apometre cu citire de la distanţă. „Deja Aparagio a constituit o echipă de contorizări, funcţionează de un an de zile, avem aproximativ 1000 de apartamente contorizate, dar între timp a apărut soluţia citirii de la distanţă. Vom încerca ca pe contorii din interiorul apartamentelor să punem aceşti contori cu citire de la distanţă, preţul lor este mai mare, dar vom încerca să-l suportăm noi. A venit săptămâna trecută o firmă care are astfel de contori cu citire de la distanţă şi care nu poate să-i păcălească nici pe consumatori, nici pe noi, furnizorul de apă”, a declarat Traian Pătrăşcoiu.

Primele contoare inteligente

În prima fază, contorii cu citire de la distanţă vor fi montaţi doar la 2-3 scări pentru experiment. „Vom încerca să facem un experiment cu două-trei scări. Sunt blocuri unde toţi proprietarii au semnat că doresc o contorizare pe casa scării”, a declarat Traian Pătrăşcoiu. Contoarele de apă cu transmisie radio permit citirea exactă a consumului de apă, atât de apă caldă, cât şi de apă rece, la o distanţă cuprinsă între 20 şi 200 de metri de locul unde e amplasat contorul.

Directorul Aparegio susţine că ar trebui modificată şi legislaţia pentru a putea avea un control mai mare asupra consumului de apă.

Vizualizări: 1,135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: