Continuă negocierile pentru investiția chinezilor la Rovinari

Investiția chinezilor privind realizarea unui grup de 500 MW la Termo Rovinari ar putea fi demarată anul viitor. Cel puțin asta susține ministrul Energiei, Toma Petcu. Oficialul a precizat că spre finalul lunii viitoare va avea loc, la minister, o întâlnire cu reprezentanții China Huadian Engineering pentru a discuta pe marginea acestei investiții. Sindicaliștii din CEO cer autorităților de la centru să fie precaute.

Discuțiile privind posibilitatea realizării unui nou grup energetic la Termo Rovinari de către chinezii de la China Huadian Engineering au fost demarate încă de acum trei ani. Compania chineză a fost selectată să realizeze investiția în urma unei licitații internaționale derulată în luna mai 2012. Guvernul a aprobat la începutul lunii septembrie 2015 chiar și un memorandum privind construirea acestui bloc energetic. Conducerea CE Oltenia spunea acum doi ani că pentru acest proiect au fost realizate studiile de prefezabilitate și fezabilitate. Numai că anii au trecut și la Rovinari nu s-a construit nimic, cel puțin nu de către chinezi. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că vor continua negocierile cu partea chineză. „Pentru noi, proiectul este foarte important. Este o investiţie de 850 milioane euro, o investiţie la care compania participă doar cu 24 de milioane de euro, iar partea chineză vine cu 250 milioane euro, în timp ce restul până la 850 milioane euro vor proveni din credite bancare, pe care le garantează partenerii chinezi”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

Oficialul a mai spus că ministerul și-a propus să finalizeze aceste negocieri anul acesta, astfel încât din 2018 să se treacă la construcția noului grup energetic pe lignit. De altfel, în a doua jumătate a lunii aprilie, va avea loc la minister o întâlnire cu partenerii chinezi.

Tomescu: Ministerul să negocieze patriotic

Sindicaliştii de la Termocentrala Rovinari spun că nu mai știu nimic despre această investiție, dar cer reprezentanților Ministerului Energiei să fie atenți la ce angajamente își iau în fața părții chineze. „Dacă statul român va negocia cu chinezii așa cum a negociat în ultimii 26 de ani, să li se dea toate facilitățile din lume, nu ne avantajează cu nimic pe noi. Noi plătim certificate verzi, deși alte companii sunt scutite, plătim apa din Jiu de 4 ori. Ministerul să negocieze patriotic, asta mi-aș dori. Să nu ia cărbune la un preț sub costul de producție. Depinde pe cât timp fac contractul și ce facilități vor chinezii, pentru că o să folosească și ei apă, energie”, a comentat Manu Tomescu, lider sindical la Termo Rovinari.

Americanii au vizitat termocentrala

O delegaţie din partea Ambasadei SUA la Bucureşti a fost prezentă miercuri, 22 martie, la Complexul Energetic Oltenia. Oficialii americani au purtat discuţii cu şefii companiei despre situaţia CEO. Vizita delegaţiei a inclus Sucursala Electrocentrale de la Rovinai şi Cariera Minieră Roşia.

Vizualizări: 3,072

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: