Contribuții ale gorjenilor la obținerea independenței de stat

Cu 135 de ani în urmă, România reușea cu eforturi foarte mari pe câmpurile de luptă să își câștige independența de stat. Gorjenii au avut o contribuție importantă la obținerea Independenței de stat a României atât prin jertfele ostașilor din Regimentul 18 Gorj cât și prin eforturile făcute de populația din spatele frontului. Emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” este dedicată amintirii celor întâmplate la 1877 pe aceste meleaguri în legătură cu Independența.<

Profesorul Ion Hobeanu, cercetător în cadrul Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale, prezintă telespectatorilor GORJ TV câteva dintre faptele făcute de gorjeni pentru ajutorarea frontului din Balcani. O parte dintre documentele dedicate acelor vremuri prezente în arhivele locale și naționale au fost date publicității în urmă cu câțiva ani.

Astfel, la 25 august 1877, 47 de învățători din județul Gorj hotărau să li se rețină la fiecare câte o parte din salariul trimestrial pentru susținerea ostașilor. De asemenea, Ana Poenaru- directoarea Școlii de Fete din Târgu-Jiu- „a oferit armatei 14 cămăși și 14 părechi ismene pentru soldații de peste Dunăre”.

Gorjul a fost unul dintre județele unde țăranii, orășenii, intelectualii și instituțiile administrative au pornit o susținută campanie pentru adunarea sumelor de bani necesare cumpărării armelor atât de trebuincioase frontului. La 10 septembrie 1877, într-o sesiune extraordinară, Consiliul Comunal al Orașului Târgu-Jiu vota alocarea din bugetul comunal a sumei de 3000 lei ”pentru cumpărarea de arme Peabody oștirii române”. Exemplul consiliului târgujian a fost urmat și de alte consilii comunale din Gorj care au subscris din bugetele proprii importante sume de bani.

Amănunte despre alte eforturi ale gorjenilor pentru Independență, atestate documentar în arhivele locale, luni seara la GORJ TV la ora 18.30.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: