Corcoață (UATAA Motru): Vom încheia un contract cu Termoficare Oradea

Conducerea uzinei de termoficare de la Motru împreună cu aleșii locali au găsit soluția salvatoare astfel încât unitatea să poată achiziționa certificatele de carbon aferente anului 2018. Banii ar urma să fie acordați de Termoficare Oradea, iar Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru își va lua angajamentul ca în termen de 3 luni să dea banii înapoi, fiind vorba de 1.8 milioane lei. Consiliul Local Motru a adoptat marți, 23 aprilie, o hotărâre prin care și-a dat acordul privind acest împrumut. Contractul dintre cele două părți ar urma să fie încheiat miercuri. ”Asta a fost soluția pe care noi am găsit-o și am mers în Consiliul Local cu ea, pentru a evita penalități de 4 milioane lei”, a explicat Eugen Corcoață, administratorul special al Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru.

Reporter: Ați găsit o soluție pentru achiziționarea certificatelor de carbon aferente anului 2018 astfel încât să nu ajungeți în situația de a plăti penalități uriașe?

Eugen Corcoață: Întrucât noi nu dispunem de lichidități, am găsit o soluție și, împreună cu cel care se ocupă de tranzacționare, ne-a pus la dispoziție o societate, respectiv Termoficare Oradea, care este dispusă să achiziționeze certificate pentru noi, pentru că dispune de bani cash, e vorba de cu totul alt oraș, de alte dimensiuni. Ne achiziționează Oradea 12.600 de certificate, asta a aprobat marți Consiliul Local. Noi vom plăti aceste 12.600 în lunile mai, iunie și iulie. Efortul societății noastre va fi undeva la 1.8 milioane lei, atât valorează. Consiliul Local Motru și-a dat acordul și a aprobat acest grafic de plăți. De asemenea, a aprobat în cadrul proiectului de hotărâre și faptul că își asumă plata acestor sume de bani în cazul în care UATAA nu va dispune de banii necesari în intervalul mai-iulie. Este vorba de exact datoria pe care primăria o are către UATAA.

Rep.: Care este suma totală pe care trebuie să o plătească UATAA pentru achiziția certificatelor de carbon aferente anului trecut?

E.C.: Efortul societății pentru toate certificatele aferente anului 2018 este undeva la 2.8 milioane lei, certificate care se achiziționează de pe Bursă, cu termen de predare 30 aprilie 2019, certificate care se predau în registrul european. O parte din certificate, de 1 milion lei, le-am achiziționat noi, cu banii noștri. Atât ne-au permis lichiditățile la data la care noi am achiziționat. În momentul de față, nu dispunem de lichidități pentru a achiziționa încă 12600 din totalul de 20.000. A trebuit să găsim o soluție, am găsit soluția și vom încheia un contract cu Termoficare Oradea. Ei le cumpără, ni le predau și noi le plătim în trei tranșe egale.

Rep.: Ce câștigă Termoficare Oradea de pe urma acestei tranzacții?

E.C.: O să vedem miercuri, când semnăm contractul. Oricum, contra unui comision va fi, dar nu extraordinar de mare. Comisionul face parte integrantă din cele 1.8 milioane lei. Ceea ce ne-am dorit și realizăm prin acest contract este că trebuie să evităm acele penalități de 100 de euro pe certificat.

Rep.: Această înțelegere are legătură cu vizita de la începutul acestei luni a aleșilor locali, în frunte cu primarul Gigel Jianu, la Regia de termoficare din Oradea?

E.C.: Nu, dar primăria ne-a ajutat, pentru că s-a discutat și la nivel de instituții. Proiectul a fost inițiat de către primar. Ideea a fost a noastră și am cerut printr-o adresă primăriei să ne sprijine în emiterea unui proiect de hotărâre care să garanteze aceste plăți. Noi am venit cu propunerea, după discuțiile cu brokerul care asigură transferul de certificate în registrul european. Noi avem contract cu un broker. Asta a fost soluția pe care noi am găsit-o și am mers în Consiliul Local cu ea, pentru a evita penalități de 4 milioane lei.

Vizualizări: 2,339

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: