Cota de cărbune a minerilor, în tichete-cadou. Ce pot cumpăra cu ele!

Minerii și energeticienii din cadrul CE Oltenia vor primi anul acesta cota de cărbune sub formă de tichete-cadou de 500 de lei. Cu acestea vor putea achiziționa orice doresc, mai puțin cărbune. Aceasta a fost înțelegerea între sindicate și administrație la semnarea actului adițional la Contractul Colectiv de Muncă.

Cota de cărbune pentru acest an este de 10 tone pentru fiecare salariat al CE Oltenia. Dar salariații nu vor primi cărbune, ci  echivalentul celor 10 tone în bani, sub formă de tichete-cadou în valoare de 500 de lei. Aceste vouchere nu vor putea fi folosite pentru achiziția de lignit din depozitele CE Oltenia, spun sindicaliștii. „E un voucher, un fel de tichet-cadou pentru combustibil. Cu voucherul pot să cumpere orice. Ce cumpără cu un tichet-cadou pot să cumpere și cu un voucher, pentru că tot tichete-cadou sunt. Produse alimentare sau altfel de produse. Tot ce doresc să cumpere. E lista cu magazine la fiecare emitent de tichete-cadou. Aproape de peste tot se poate cumpăra cu acestea. Cărbune nu pot lua cu aceste vouchere. Nu vom face sistemul acesta pentru că este destul de greoi”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME).  

Regulament nou

Tichetele-cadou ar urma să fie acordate salariaților CE Oltenia în luna septembrie. Sindicatele și administrația se vor întâlni joi, 29 iunie, pentru a pune la punct un regulament pentru acordarea cotei de cărbune în natură contra-cost, pentru cei care o vor solicita. Numai că nici cărbune nu prea este în depozite, spun liderii sindicali. „Ne vom întâlni pentru a stabili regulamentul pentru colegii care doresc cota de cărbune în natură. O să fie destul de delicat, pentru că nu prea este cărbune, în special în depozitele unde se prognozează că vor fi foarte mulți salariați care solicită, dau exemplu Peșteana. În momentul de față se vinde la diverși. Probabil se va suspenda vânzarea către diverși ca să intre salariații. Altfel nu știu cum o să facă față la două mii și ceva de solicitări acolo”, a explicat liderul FNME.

Pîrvulescu spune că va propune celor din administrație ca minerii și energeticienii care vor dori să cumpere cărbune în toamnă, la prețul de producție, să-l achite în 2-3 rate. 

Vizualizări: 13,825

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: