Cotojman: Mă tem că este o alunecare de anvergură

Primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, le cere autorităţilor din Gorj să trateze cu seriozitate alunecarea de teren produsă în această comună. Cotojman se teme să nu fie o situaţie similară cu cea din 2006, când zeci de case au fost puse la pământ. Primarul a acuzat într-un interviu la Radio Infinit birocraţia care împiedică autorităţile să ia măsuri la timp.

Reporter: Cât de gravă este alunecarea de teren de la Roşia de Amaradia?

Liviu Cotojman: Este foarte gravă. Din păcate, birocraţia din România ne pune uneori în situaţia să nu putem face nimic, deşi ar trebui să intervenim de îndată. Nu avem posibilităţi financiare. Lucrurile sunt foarte grave, mă tem că e o alunecare de anvergură, o alunecare cum s-a mai întâmplat în 2006 în satul Seciurile. Dacă nu intervenim de îndată, riscăm ca efectele să fie altele, iar situaţia să se agraveze de la zi la zi.

Rep.: Aveţi vreun sprijin de undeva?

L.C.: Sper ca Instituţia Prefectului să facă demersurile necesare la guvern pentru a primi finanţarea cât mai repede. Eu am solicitat încă de acum doi ani suma de 50.000 de lei, când au apărut semne că acolo va fi o alunecare de teren. Nu s-a intervenit atunci, acum situaţia este mult mai gravă, probabil că şi evaluarea va fi alta, în sensul că va fi nevoie de mai mulţi bani pentru a preîntâmpina alte fenomene de alunecare.

Rep.: Spuneaţi că există şi riscul unor inundaţii?

L.C.: În comuna Alunu, judeţul Vîlcea, acolo unde se desfăşoară activitatea minieră, s-a haldat pe o haldă veche. Nu au făcut decât să pună în mişcare halda veche, iar pământul a ajuns în albia pârâului Roşia şi a încă unui afluent al râului Olteţ. Cursurile de apă au fost blocate undeva pe raza localităţii Alunu, s-a creat un lac. Mi-e teamă că atunci când vor reuşi să decolmateze zona respectivă, vom avea o problemă. Situaţia este destul de delicată, chiar s-a creat un dezastru natural în zona respectivă.

Rep.: Cât de mare este riscul?

L.C.: Culturile oamenilor din Roşia de Amaradia au fost inundate şi debitul creşte şi tot creşte. Într-o săptămână, dacă nu se face nimic, apa acumulată prin blocarea acestor cursuri de apă ar putea ajunge în satul Roşia de Jos şi chiar să avem noi inundaţii. În comuna vecină s-au produs deja inundaţii, a venit şi la mine un cetăţean care s-a plâns că are cultura de grâu compromisă, este sub apă. 

Vizualizări: 779

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: