Cozma şi Creţan, despărţiţi de bani şi jocuri de interese

Puşcăria i-a unit, libertatea i-a despărţit. Cam aşa ar putea fi sintetizată relaţia dintre cei doi sindicalişti care, de acum încolo, o apucă fiecare pe cărarea proprie. Miron Cozma l-a demis pe Constantin Creţan din funcţia de preşedinte al ligii "Miron Cozma", pe motiv că nu ies nişte bani la socoteală. Demisul spune că prietenul lui, pentru a cărui libertate a luptat ani de zile nu are dreptul să-l zboare din funcţie, pe o linie moartă fiind tras şi partidul pe care cei doi şi-l doreau mare şi tare.

Declaraţiile făcute în ultimele zile disponibilizaţii din Valea Jiului pentru „Pandurul“ în ultimele zile cu privire la acuzaţiile aduse gorjeanului Constantin Lupescu. Scandal a pus stăpânire pe Liga Miron Cozma. Lupescu este un apropiat al fostului sindicalist din Vale şi, după ce a demonstrat că a fost acuzat pe nedrept că i-ar fi păcălit pe foştii ortaci din Petrila că-i duce în străinătate, în apărarea lui a sărit chiar Miron Cozma. Acesta spune că declaraţiile împotriva lui Lupescu au fost făcute publice de Constantin Creţan în încercarea de a scăpa astfel de Lupescu.

Creţan, acuzat de Cozma că s-a folosit de banii Ligii

Miron Cozma afirmă că nu mai doreşte ca liga respectivă să-i poarte numele şi se gândeşte chiar la o desfiinţare a ei, susţinând că unii dintre apropiaţii săi au încercat să câştige bani folosindu-i numele.

"Creţan trebuie să explice ce a făcut cu cei 2% strânşi de la membri pentru că nimeni nu ştie nimic despre treaba asta. El e suspendat acum din funcţie şi l-am avertizat că se va ajunge aici pentru că el, la rândul lui, a suspendat doi oameni de bază, pe Lupescu, de la Târgu Jiu şi Baltariu de la Petrila, acuzându-i de nişte fapte care nu s-au confirmat", afirmă fostul lider sindical. Miron Cozma declară că l-a suspendat pe Creţan şi din funcţiile pe care le-a deţinut în partidul pe care dorea să îl înfiinţeze toamna aceasta. El afirmă că, momentan, a renunţat şi la acţiunile de înfiinţare a partidului, pentru a nu fi acuzat în campania electorală că susţine direct sau indirect vreunul dintre candidaţi. "Creţan nu mai e nici la partid în vreo funcţie, e evident lucrul acesta. De altfel, am şi suspendat pe moment acţiunile de înfiinţare a partidului pentru că, tot aşa, nu vroiam să profite unii şi alţii de numele meu şi să spună prin campanie că sunt eu cu ei", afirmă Cozma.

Gică Baltariu: „Banul dat în mână e mită“

Gică Baltariu este lider al Ligii la Petrila, oraş în care s-a produs şi scandalul cu disponibilizaţii care l-au reclamat pe Lupescu. "Domnul Creţan nu ne-a spus niciodată ce a făcut cu banii. Nici bilanţuri, nici cheltuieli, nu ne-a arătat nimic. Zice că nu sunt bani, dar, eu, Gică Baltariu, vă declar că am strâns cu camarazii mei de aici din Petrila acel 2% de la sute de oameni. I-am spus să ne dea un cont şi ne-a dat pe contul Ligii de la Rovinari, dar cu banii nu mai ştim ce-a făcut. Ne-a cerut cotizaţie, filialele trebuind să dea prima dată între 200 şi 500 de lei pentru ca în luna următoare să crească la 300-500 de lei contribuţia. Membrilor li s-a perceput între 1 şi 5 lei, că a spus Creţan că 1 leu îl poate da oricine. Şi am adunat banii şi i-am spus să ne dea un cont unde să-i virăm că banul dat în mână e mită dacă nu e cu chitanţă. Ce-a făcut el cu banii nu ştim, dar acum s-a găsit să scape de Lupescu şi de Gică Baltariu, dar nu-i aşa, că i-a pus pe oamenii ăia din Petrila să ne reclame la Poliţie, deşi ei nu sunt nici măcar foşti mineri", spune Gică Baltariu.

„Ce a făcut Liga pentru Miron Cozma?“

Miron Cozma se plânge şi el că Liga care cu mândrie îi poartă numele nu l-a ajutat cu bani vreodată, el afirmând că de câte ori a venit în Gorj şi-a plătit singur şi drumul şi cazarea. "Eu nu ştiu unde sunt banii. Eu, Miron Cozma, de câte ori am venit şi la Gorj şi în Valea Jiului şi pe unde am mai mers am plătit totul din buzunarul meu. Am ajuns ca acum să nu am bani de chirie şi o spun fără ruşine. Ce a făcut Liga pentru Miron Cozma? Am dat eu bani din buzunar ca să le rezolv problemele lor, dar acum nici eu nu mai vreau aşa ceva pentru că m-am hotărât să nu mai fac muncă patriotică. Eu nu le-am dat acceptul ca Liga să mai poarte numele meu şi, din această cauză, sunt curios să văd ce vor face fără numele meu pentru că ei câştigau de pe treaba asta. Nici nu mai vreau să aud de lucrurile astea pentru că, uite, peste tot în ţară lucrurile merg bine, numai ai voştri de la Gorj se ceartă. Lor li se potriveşte cel mai bine bancul acela cu maşina cu 4 volane ca să fie toţi şoferi că situaţie ca la Gorj n-am mai întâlnit pe niciunde", spune Cozma.

Creţan despre Cozma: „Acum chiar că rămâne singur“

Constantin Creţan s-a declarat surprins de afirmaţiile lui Cozma, spunând că el poate fi schimbat din funcţia de preşedinte nu de preşedintele de onoare, ci de conducerea Ligii. Acesta susţine că nu a folosit niciun leu ilegal la Ligă din simplul fapt că nu a avut fonduri la dispoziţie pentru a le cheltui. "N-am avut încasări, singurii bani sunt cei 30 de lei pe care eu i-am pus în conturile Ligii. Oricum, am decis să schimb numele Ligii şi să o transform în Asociaţia Muncitorilor, Disponibilizaţilor, Şomerilor şi Defavorizaţilor Social, aşa cum era denumirea ei la început. Nu-i mai punem nici numele de Miron Cozma, iar dacă el a făcut acele declaraţii nu are decât să îi agreeze pe alţii. Eu şi despre partid i-am spus că un singur om nu poate înfiinţa o formaţiune politică. Acum chiar că rămâne singur", declară Creţan.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: