Creştere salarială pentru mineri. Sindicalist: Munca e grea, cerinţele sunt multe

Minerii şi energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de o majorare cu puţin peste 100 de lei în fiecare lună. Cel puţin acestea sunt ultimele date negociate de sindicate şi administraţia producătorului de energie. Chiar dacă vor avea venituri mai mari începând cu data de 1 aprilie, salariaţii şi-ar fi dorit lefuri mai bune. Eugen Iovan, lider de sindicat la Termocentrala Turceni, a explicat că peste 20 de milioane de lei vor ajunge, în acest an, la angajaţii companiei.

Reporter: Care au fost ultimele discuţii cu administraţia privind veniturile?

Eugen Iovan: Administraţia a prezentat bugetul care a fost înaintat la Ministerul de Finanţe. Sunt prevăzute 25 de milioane de lei pentru creştere salarială. Noi am fi vrut 30 de milioane. Se mai caută să se vadă dacă se mai găsesc bani. Dar să aibă grijă de unde mai taie, că dacă vor tăia de la reparaţii, nu va fi bine. Caută să mai pună ceva acolo să fie bine.

Rep.: Ce veţi face cu aceşti bani?

E.I.: Aceşti bani, 25 de milioane de lei, au fost prevăzuţi pentru armonizarea salariilor de la 1 aprilie. Înseamnă mai mult. Ar fi cam 130 de lei, în medie, de fiecare salariat faţă de ce am împărţit până acum din cei 24 de milioane de lei. Dar e greu şi aşa. Sunt oameni nemulţumiţi că după atâţia ani nu s-a mai dat nimic. Munca e grea, cerinţele sunt multe, personal pleacă în continuare, atribuţiile s-au lărgit la fiecare funcţie şi meserie. E greu, dar trebuie să ne adaptăm la situaţia care este.

Rep.: Cum vi s-a părut bugetul prezentat de administraţie?

E.I.: Bugetul e făcut pentru 15 terawaţi. E făcut şi cu contractele care sunt încheiate. Când ajunge jos, la salariaţi, omul se uită. Cheltuielile sunt mari. Oamenii se uită în stânga şi în dreapta că peste tot au crescut salariile, numai la noi nu. Nu mai este ce era acum 8 ani. Cum să fie oamenii mulţumiţi? Mai este de negociat.  Mai stăm la masă. Administraţia e deschisă la discuţii.

Rep.: Discuţiile cu voucherele de vacanţă cum au rămas?

E.I.: Poate găsim o soluţie şi pentru acele vouchere de vacanţă. Oamenii sunt bolnavi. Trebuie să meargă să se trateze în continuare. Complexul nu poate să acopere toate solicitările noastre. Nu permit veniturile, aşa ni s-a promis, dar se caută, în continuare, soluţii ca oamenii să fie mulţumiţi de la 1 aprilie.

Rep.: Numărul de disponibilizări a rămas acelaşi?

E.I.: Sunt  200 de disponibilizări care se vor face în 2018. Nu vor fi prea multe concedieri pentru că sunt multe cereri să plece. Sunt oameni care vor să plece din companie. Sunt oameni bolnavi, cu probleme, care vor să plece. Bine că nu sunt 1000 de disponibilizări. Nu am mai avea cu cine să facem treabă dacă ar pleca atâţia oameni. Sindicatele şi-au făcut treaba şi au negociat aceste disponibilizări.

Vizualizări: 1,181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: