Creţan: Avem salarii de mizerie în minerit şi energie

Liderul sindical Constantin Creţan a explicat într-un interviu la TV Sud de ce a plecat de la Federaţia Univers la Federaţia Energetica, dar şi care sunt ţintele urmărite la negocierea noului Contract Colectiv de Muncă din Complexul Energetic Oltenia. Creţan ar vrea ca negocierea să plece de la un salariu minim brut de 2.200 de lei, iar coeficientul de ierarhizare să fie de la 1 la 5.

 Reporter: Aţi plecat de la Federaţia Univers la Energetica. Ce s-a întâmplat?

Constantin Creţan: Am plecat din Federaţia Univers din cauza trădării pe care au făcut-o colegii mei din mişcarea sindicală. Ştiţi că am candidat la funcţia de prim-vicepreşedinte al Federaţiei Univers. Spre surprinderea mea, 120 de delegaţi din ţară m-au votat, iar colegii mei care aveau voturile la ei, pentru că nu au permis să fie la delegaţi, Marciuc, Căldăruşe, Iovan şi alţii au acordat votul altei persoane, în condiţiile în care s-a făcut o negociere pentru a primi o sumă de bani pentru a vota acea persoană. Atunci am decis să mă orientez către o altă federaţie. Federaţia Energetica are o echipă tânără, venită după decesul lui Ion Pisc Scrădeanu.

 Rep.: Cum aţi fost primit în noua federaţie?

C.C.: Am mers la conferinţa Federaţiei Energetica şi am cerut afilierea. Spre surprinderea mea, la conferinţa Federaţiei Energetica a venit să se afilieze şi Iovan, care dorea neapărat să se afilieze la această federaţie unde el a mai fost în trecut. Un nucleu vechi de lideri s-a împotrivit, pe noi cele două sindicate venite, acum şi al treilea al lui Bunoaica ne-au afiliat şi ne-au acordat încredere, numindu-mă reprezentant zonal pe departamentul Complexului Energetic Oltenia şi ocupându-mă direct de activitatea federaţiei pe această zonă.

 Rep.: Are vreun cuvânt de spus această federaţie?

C.C.: Pe Federaţia Energetica avem cinci structuri sindicale, însumăm în jur de o mie de membri de sindicat din CEO, din 12 mii de cotizanţi. Suntem o federaţie care poate decide, pentru că Federaţia Univers nu mai este majoritară.

 Rep.: Nu au încercat domnii Marciuc şi Căldăruşe să vă convingă să nu plecaţi din federaţie?

C.C.: Nu. Nu şi-au dorit pentru că nici nu fac astfel de negocieri. Aceşti lideri care m-au trădat primesc indemnizaţii de 4.000-6.000 de lei, pe când eu nu primeam un leu. Ei l-au trădat pe Condescu, au devenit cameleoni foarte importanţi, au venit peste mine în Federaţia Univers, dar pentru interesele lor.

 Rep.: Ce solicitări are Federaţia Energetica pentru mineri şi energeticieni?

C.C.: Minerii şi energeticienii sunt pe locul şase ca nivel de salarizare în judeţul Gorj. Au ajuns salariaţii CE Oltenia să aibă salariu minim pe economie, ceea ce este dramatic. Am vorbit cu directorul general Boza să plecăm de la un salariu minim brut de 2.200 de lei, nu 1.900, şi cu un raport de ierarhizare de la 1 la 5, acum avem un raport de salarizare de la 1 la 14. Am ajuns de râsul lumii să avem salarii de mizerie în minerit şi energie. La noi e munca cea mai grea şi salariile cele mai mici. În Hidroelectrica salariul mediu este de 6.800 de lei, la Nuclearelectrica 8.600 de lei, iar la noi media este de 3.500 de lei.

Vizualizări: 1,353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: