Criză acută de donatori. O singură pungă de sânge din cea mai rară grupă

Situaţie delicată la Centrul de Transfuzii Târgu Jiu. Pe anumite grupe de sânge există un deficit mare. Aşa se întâmplă cu grupa AB4 negativ. O singură pungă mai este la centru. „Cea de urgenţă”, spune medicul Nicoleta Căluţoiu, directorul Centrului.   

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Târgu Jiu speră ca numărul donatorilor să crească pentru a putea face faţă solicitărilor pe anumite grupe de sânge. „Întotdeauna există un oarecare deficit, în special pe grupele cu RH negativ. Din păcate, şi din cauza unui accident de muncă de la începutul lunii, am rămas şi încă suntem deficitari pe grupa AB4 Rh negativ, care de altfel este şi cea mai rară grupă de sânge. Chiar nu avem decât o singură pungă pe stoc, punga de urgenţă. E greu de acoperit orice alt caz care apare”, a declarat Nicoleta Căluţoiu, directorul centrului.

Două unităţi de AB negativ au fost transmise de la centrul târgujian la un bărbat, din Gorj, internat la Spitalul Bagdasar-Arseni, după ce a suferit un  accident de muncă. Acestea au putut fi recoltate de la aparţinătorii pacientului.

Donatorii au o mulţime de beneficii dacă îşi dau sângele pentru salvarea de vieţi. „Beneficiază de un consult şi de nişte analize care nu se fac în mod uzual. Să se gândească doar la toate determinările de virusuri care, din păcate, sunt pe un trend ascendent, descoperim în fiecare zi la donatorii noi, din păcate, virusul B, care determină în principiu o hepatită cronică B, şi aceste analize nu se fac în mod uzual. Pe lângă faptul că şi donarea are un scop diagnostic în sine. Prin actul donării, toţi cei care au probleme cardiovasculare, dar incipiente, fără să urmeze tratament, întârzie cu câţiva ani instalarea definitivă a acestor boli cronice prin actul donării”, a explicat directorul centrului.

Pe lângă aceste aspecte, donatorii vor beneficia şi de 7 tichete, fiecare a câte 9,57 lei, după donare. De asemenea, beneficiază de reducerea cu 50% pe mijloacele de transport în comun timp de o lună, dar şi de o zi liberă plătită sau de o scutire de la şcoală, dacă este vorba de elevi sau studenţi.  

Vizualizări: 3,323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: