Cum a făcut traficul de droguri să apară hipopotami în Columbia

Dacă nu ați văzut ”Narcos”, excelentul serial al celor de la Netflix, vedeți-l. Dacă l-ați văzut, o să vă placă asta: Pablo Escobar a adus hipopotamii în Columbia!

Dacă intrați pe Wikipedia, vi se va spune, doar parțial corect, că hipopotamii trăiesc doar în jumătatea de sud a Africii. Spunem că e corect parțial pentru că, practic, aproximativ 50 de hipopotami trăiesc și în Columbia, un loc unde nici un picior de hipopotam nu călcase, în toată istoria lumii, până acum 25 de ani.

Pablo Escobar a fost, probabil, cel mai celebru traficant de droguri din istorie. În culmea puterii sale, la mijlocul anilor '80, Escobar era în primii 10 cei mai bogați oameni din lume și controla cu mână de fier toate autoritățile columbiene, prin puterea banului și prin teroare. 

Printre multele excentricități ale lui Escobar se număra și o grădină zoologică personală, care includea, printre zebre, rinoceri, struți și multe animale de pradă, și patru hipopotami. Aproape toate aceste animale au fost mutate în grădini zoologice adevărate, în 1993, atunci când Escobar a fost împușcat de poliție. Aproape toate, cu excepția celor patru hipopotami, care au scăpat și s-au făcut nevăzuți în pădure. Din acel moment, natura și-a făcut treaba: hipopotamii s-au înmulțit și se estimează că numărul lor va depăși 100 în următorii 10 ani.

De altfel, problema hipopotamilor este una tot mai spinoasă pentru țăranii columbieni, neobișnuiți să vadă asemenea animale în imediata vecinătate a locuințelor. Cei mai mulți dintre columbienii din zona rurală care văd un hipopotam nici măcar nu știu la ce se uită. Mulți dintre ei sunt convinși că sunt în prezența unor animale ”drăguțe și pufoase” și fac greșeala să se apropie, care uneori e fatală. Pentru că, se știe, hipopotamul omoară mai mulți oameni anual decât orice alt mamifer sălbatic. Așadar, dacă aveți bilete pentru Columbia vara asta, un singur sfat: nu înotați în râuri.

Vizualizări: 677

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: