Cum au „protestat” medicii de familie gorjeni: I-au înmânat prefectului un memoriu!

Medicii de familie din toată țara au ieșit, joi, în stradă. La Târgu Jiu, medicii au ales o metodă mult mai pașnică. Au dus un memoriu prefectului Ciprian Florescu și așteaptă vești de la guvernanți. Dacă doleanțele lor nu vor fi ascultate și rezolvate, medicii de familie anunță că vor bloca activitatea de la 1 decembrie.

Mihail Moisescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, a explicat ce le-a transmis guvernanților prin intermediul prefectului și de ce, la Târgu Jiu, nu au fost pichetări ca în restul județelor. „În întreaga țară, medicii de familie au pichetat sediile Prefecturilor și ale Caselor de Asigurări. În Gorj, am considerat că este suficient să depunem un memoriu la prefect. Domnul Florescu ne-a asigurat că doleanțele noastre vor ajunge la Parlament cu ocazia bugetului. Prima problemă este cea financiară. A doua problemă pe care am adus-o în atenția domnului prefect este problema contractului-cadru. Este o imbecilitate. Noi dorim un contract potrivit noului Cod Civil. Noi nu mai vrem să activăm pe acest contract”, a declarat Moisescu.

„Medicii de familie nu au dreptul la concediu!”

O altă problemă a medicilor de familie este faptul că sunt prea puțini în comparație cu numărul pacienților. „Medicii de familie nu au dreptul la concediu. Noi nu avem concedii. Pentru asta, trebuie să lăsăm un medic în loc. De unde? Eu, de exemplu, nu am avut concediu de zece ani. Ultima problemă este mai delicată. În legile sanitare, există un articol în care se spune că medicii, membri ai Colegiului Medicilor din România, au dreptul la asistență medicală gratuită. Toți medicii au acest drept. Nu plătesc această asistență. Noi, în schimb, medicii de familie, plătim tot. Noi plătim 50-90% rețetele, coplată, analize. Nu este normal să beneficiem și noi de același tratament ca și cei din spitale?”, s-a întrebat Mihail Moisescu.

„Nu mai facem nimic de la 1 decembrie”

Avertismentul medicilor de familie este dur. Dacă nu vor fi luați în calcul, de la începutul lunii viitoare, vor trage pe dreapta. Astfel, se va bloca întregul sistem. „Nu trebuie uitat că baza sistemului de sănătate din România este medicul de familie. Nu se poate face nimic fără un bilet de la medicul de familie. Imaginați-vă, în Gorj, 3.000 de pacienți, la UPU. Aceasta este singura alternativă. De la 1 decembrie, nu mai semnăm contracte noi cu asigurările de sănătate. Minimum 3.000 de oameni care vor merge la UPU, în Policlinică, la spital, nu mai eliberăm rețete. Nu mai facem nimic de la 1 decembrie”.

Vizualizări: 1,455

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: