Cum economisește CE Oltenia un tren de cărbune pe zi

Modernizările făcute în acest an la un grup energetic de la termocentrala Ișalnița vor aduce economii importante în bugetul Complexului Energetic Oltenia. Managerul Sorin Boza susține că va fi economisit echivalentul unui tren plin cu cărbune la fiecare 24 de ore de funcționare. Investiția ar fi trebuit inaugurată joi, în prezența ministrului Energiei, Toma Petcu, dar acesta a trebuit să plece la Lupeni, unde a fost un grav accident de muncă.

Complexul Energetic Oltenia a investit 23,5 milioane de lei în modernizarea unui grup energetic de la Ișalnița. „Ar fi trebuit inaugurată joi în prezența ministrului Petcu. Este o investiție pornită în mandatul său, duce la o mare creștere de productivitate. Ca să vă dați seama, în 24 de ore de funcționare, acest grup produce aceeași cantitate de energie ca anul trecut, dar consumând un tren de cărbune mai puțin. Cu aproape 2.200 de tone de cărbune mai puțin se produce aceeași cantitate”, a spus Sorin Boza la TV Sud.

Boza susține că economiile vor fi unele însemnate, mai ales că acest grup nu va mai utiliza nici gaze naturale. „Este o investiție care se va amortiza în cinci luni”, a mai spus Boza, care menționează că specialiștii companiei analizează posibilitatea implementării acestei investiții și la alte grupuri energetice.

„Vom avea toate grupurile pregătite pentru iarnă”

Managerul CE Oltenia a susținut în aceeași emisiune televizată că după 15 noiembrie vor fi disponibile toate grupurile energetice. Până atunci, are acordul Dispecerului Energetic Național să aibă câte două grupuri în reparații. „Azi mergem cu opt grupuri, șase sunt pe contracte bilaterale, unul pe PZU, o jumătate pe echilibrare. Când DEN ne va solicita încă un grup, îl vom porni. Am solicitat acum două luni să fim lăsați cu două grupuri în reparații. Am terminat grupul 3 Turceni, suntem în pornire după o pauză de patru luni, am terminat 7 Ișanlița. Trebuie să mai intrăm cu 15 zile la grupul 4 Rovinari și mai avem programate 30 de zile pentru grupul 3 Rovinari. Pe iarnă vom avea toate grupurile disponibile”, a mai spus directorul companiei la TV Sud.

Vizualizări: 2,268

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: