Cum putem ajuta un copil să vadă desene din nou

O femeie din Mătăsari împreună cu cei doi copii locuiesc în condiţii greu de închipuit într-un apartament din comună. Nu au energie electrică şi abia au ce mânca. Femeia locuia până acum cu soţul ei în Covrigi dar multiplele bătăi au făcut-o să plece de acasă. În timp ce Floarea Pavel se gândeşte la fata cea mare, care a rămas la tatăl ei, cei doi copii care locuiesc cu ea la Mătăsari se gândesc la desenele animate pe care le vedeau demult.

Floarea Pavel are 27 de ani şi a înghiţit timp de 13 ani relele tratamente aplicate de soţul ei pentru cei trei copii. O bătea mereu şi nu a mai putut suporta. A plecat de acasă, iar fiecare zi e o luptă pentru supravieţuire. „M-am căsătorit de tânără din dragoste, la 14 ani. Am făcut trei copii, însă nu au fost fericită niciodată şi nu m-am putut bucura de ei şi de o căsnicie liniştită. Am trăit alături de tatăl copiilor mei 13 ani de coşmar. M-a bătut în continuu, pe unde mă prindea. Şi acasă, şi pe stradă, am dormit cu ai mici pe unde apucam, chiar şi sub cerul liber”, a povestit femeie.  

Are nevoie de bani să se racordeze la energie

Plecată de acasă, cu doi copii minori după ea Floarea, a primit o locuinţă socială în Mătăsari. Nu are curent electric, pereţii au tencuiala căzută şi se încălzesc cu lemne sau cărbune. „Am fost la primărie şi le-am explicat situaţia în care sunt. M-au ajutat cu o locuinţă. Ne-am dori să avem curent electric, dar mă costă 400 de lei să mă racordez şi de banii ăştia mai bine cumpăr mâncare la copii şi stăm în beznă. Am două camere, dar numai pe una o încălzesc. Mă duc şi strâng lemne prin pădure ca să aprind focul, iar apoi bag cărbuni. Cu asta ne încălzim. E mai greu când plouă şi sunt uzi cărbunii, dar îmi fac provizii atunci când e vremea frumoasă. O să fie greu la iarnă”, a mai povestit femeia.

Munceşte cu ziua

Vasile este în clasa a treia şi este nevoit să-şi facă temele ziua pentru că nu au curent. „Nu avem lumină. Eu scriu şi învăţ ziua, iar când se înserează mă bag la culcare. Aş vrea să am şi eu lumină şi televizor că nu am mai văzut desene animate de când eram la tata la Covrigi”. Femeia nu întrevede şanse de a avea curent electric, iar de televizor sau cablu nici vorbă. Sursele de venit sunt provenite din ajutorul social şi munca cu ziua. „Dau cu mătura pe scările blocurilor şi mă plătesc, mă mai duc să plantez puieţi pe la carieră. Asta este situaţia. Las fetiţa a mică la o vecină să aibă grijă de ea atunci când băiatul este la şcoală şi când termină el orele vin şi eu acasă. Atunci le fac mâncare şi le spăl, fac curăţenie şi ce mai este nevoie”.

Mai rău este că alocaţiile celor mici ajung în continuare la tatăl lor. „Primeşte ajutor social, am trecut-o şi pe lista de alimente de la Uniunea Europeană, îi dăm şi bani de încălzire. Sperăm să reuşim să-i băgăm curent electric. E o mamă care chiar are grijă de copii şi se zbate. Acum vrem să trecem alocaţiile pe numele ei pentru că ajung la soţ”, a declarat Elena Paicu, asistent social la primăria Mătăsari.

Vizualizări: 258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: